Hoe leuk zijn Aziatische komieken?

Geplaatst in: Recensies
Foto: Frederick Tubiermont

Valt er nog te lachen tijdens de intelligente lockdown? In tegenstelling tot vele zwarte Amerikaanse stand-up comedians op streamingdienst Netflix, zijn de Aziatische grappenmakers een stuk schaarser. MDBP-redacteur Maureen Welscher vond toch een paar pareltjes.

Ronny Chieng
Ronny Chieng werd bekend door zijn optreden in The Daily Show Correspondent en speelde in Crazy Rich Asians. Nu maakt hij zijn debuut op Netflix met Asian Comedian Destroys America! Hij werd geboren in Maleisië, groeide op in Manchester, New Hampshire, Singapore en Australië. In zijn show geeft hij zijn ongezouten mening over zijn huidige woonplaats: Amerika. Hij heeft het over het Amerikaanse over consumeren, over hoe Amerika het zou doen onder een Aziatisch-Amerikaanse president. Maar ook over de prestatiedruk op kinderen die van hun Aziatische ouders allemaal arts moeten worden.

 

 

 

Ali Wong
Ali Wong is goed vertegenwoordigd op Netflix. Ze is te zien in de romantische film Always Be My Maybe. Daarnaast zijn haar succesvolle Netflix Comedy Specials ook nog nog steeds te zien: Baby Cobra en Hard Knock Wife, waar ze met haar hoogzwangere buik geen blad voor de mond neemt. In Baby Cobra vertelt ze zonder gene over haar seksuele uitspattingen, hoe moeilijk het is om zwanger te worden en waarom ze de pest heeft aan feminisme. In Hard Knock Wife vertelt ze hilarisch over het huwelijk en het moederschap.

 

Jo Koy
De Filipijns-Amerikaanse komiek Jo Koy is één van de populairste comedians van dit moment dankzij zijn aanstekende en energieke optredens. Op Netflix is hij te zien met een show uit 2017 Live from Seattle. Hij kijkt hierin terug op zijn jeugd als kind van een Filipijnse moeder en de opvoeding van zijn tienerzoon.  In Comin’in Hot uit 2019 peinst hij over al die culturele eigenaardigheden van Aziatische mensen. Hilarisch is de scene waarin hij laat zien hoe je aan het accent kunt herkennen of je met een Koreaan, Vietnamees of een Japanner te maken hebt.

 

Mr. Chow
Ken Jeong werd in Detroit geboren, als zoon van Zuid-Koreaanse immigranten. Zijn vader D.K. Jeong was professor aan een universiteit die hoge eisen stelde aan de opvoeding van zijn zoon. Jeong werd arts, naar de wens van zijn vader, maar vond pas echt zijn draai in Hollywood waar hij als komiek en acteur ging werken. Het grote publiek kent hem als Mr. Chow, de vuilbekkende gangster uit The Hangover-films. Meestal loopt hij hierin naakt rond, in gezelschap van zijn schaamhaar en extreem kleine penis, waar hij zelf zonder gene grappen over maakt. ‘Oh yeah? Why don’t you suck on these little Chinese nuts?’ Het is een van zijn vele weinig verheffende uitspraken. You love it or hate. Zijn eerste Netflix standup special You Complete Me, Ho is een eerbetoon aan zijn vrouw die kanker kreeg tijdens de draaidagen van de eerste The Hangover film. En hoe de drie films zijn leven hebben gered.  Wees niet bang voor vals sentiment, daarvoor lijkt Ken Jeong teveel op zijn filmpersonage Chow.

Verder lezen

Erfgoed     Artikelen     Opiniestukken

Iconisch Chinees restaurant Tai Wu moet gevel aanpassen. Gemeente Rotterdam, wat doet u nu?

Column

Column: Willem A. Belle en zijn liefde voor de viool

Historie
Educate yourself

Zien: Bloedige en langlopende Atjehoorlog (1873-1904) in 5 foto’s