Tweede Kamer stemt uitkering voor weduwen KNIL-militairen weg, veel emotie op publieke tribune

Geplaatst in: Artikelen
Koen Suyk/Anefo via Nationaal Archief: http://hdl.handle.net/10648/acd6a1be-d0b4-102d-bcf8-003048976d84
Gisteren liepen de emoties hoog op onder bezoekers van de Tweede Kamer toen het voorstel voor een uitkering voor weduwen van KNIL-militairen werd weggestemd. Bezoekers bleven roepen en schreeuwen. Volgens de NOS kreeg de publieke tribune applaus van Kamerleden die voor een uitkering zijn. Toen de commotie aanhield, besloot Kamervoorzitter Vera Bergkamp de publieke tribune deels te ontruimen.

De vergadering werd geschorst. Bergkamp heeft vervolgens met de betrokkenen en Kamerleden gesproken. Een aantal bezoekers was in tranen, meldt De Telegraaf. De Kamer zou eigenlijk nog stemmen over twee andere voorstellen om slachtoffers van de Japanse bezetting tegemoet te komen, maar deze zijn een week vooruitgeschoven. Kamerleden zullen in de tussentijd contact met de weduwen opnemen om verder met ze in gesprek te gaan, schrijft de NOS.

Koloniale overheid
De verworpen motie wilde een individuele financiële vergoeding voor weduwen van KNIL-militairen en ambtenaren. Zij stonden op de loonlijst van de koloniale overheid. Nederland erkende dat deze groep recht heeft op achterstallig soldij, maar stelde lange tijd dat de Indonesische regering dit moet betalen omdat zij met de onafhankelijkheid alle plichten van de koloniale overheid hebben overgenomen. Indonesië heeft dit altijd geweigerd.

Backpay
In 2015 werd een Backpay-regeling van €25.000 getroffen voor KNIL-militairen en ambtenaren die nog geen volledig salaris hadden ontvangen. Voor veel van hen kwam deze uitkering, 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, echter te laat.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen wilde deze regeling niet uitbreiden, waarop de SP deze motie indiende. Ook de PvdA, GroenLinks, D66, PVV en Groep Van Haga staan achter het uitbetalen van de Indische en Molukse weduwen.

Wieteke van Dort gaf met Lied van de schuld bekendheid aan de achterstallige soldij:

Lees meer over de geschiedenis van de Backpay-kwestie. 

Verder lezen

Boeken     theater

Theatervoorstelling ‘Gelukzoekers op Sumatra’ is geïnspireerd op aanstootgevende romans die de koloniale wreedheid beschreven

Identiteit     Portret

Claudia Rademaker: van topmodel tot professor

Column

Column: “Wat ik vooral overdraag aan mijn kinderen en kleinkinderen is de familiegeschiedenis”