Iconisch Chinees restaurant Tai Wu moet gevel aanpassen. Gemeente Rotterdam, wat doet u nu?

Geplaatst in: Erfgoed, Artikelen, Opiniestukken

De Gemeente Rotterdam heeft in haar oneindige wijsheid besloten dat het bekende Chinese restaurant Tai Wu aan de Mauritsweg haar gevel inclusief lichtreclame moet VERWIJDEREN.

Volgens een bericht van Tai Wu zelf op Instagram moet dit verwijderd worden, omdat blijkt dat er destijds (1992!!!) “geen vergunning voor de gevel en lichtreclame is aangevraagd en dit was wel nodig geweest omdat de Mauritsweg onder het “beschermd stadsgezicht” valt”.

Natuurlijk hebben wij gelijk navraag gedaan bij een jurist. Die zegt het volgende:

“Ik zou kunnen aanvoeren dat de vergunning na 30 jaar sowieso verjarend is verkregen. Het zou een overweging kunnen zijn. Verkrijgende verjaring. En anders de redelijkheid en billijkheid.”

De jurist verwijst naar DIT artikel. En zegt verder:

“Daarnaast zou je ook kunnen stellen dat niet Tai Wu een fout heeft gemaakt, maar de gemeente een fout heeft gemaakt door 30 jaar niets op te merken. Dan kan Tai Wu recht hebben op een schadevergoeding. Die vergoeding zou bijvoorbeeld in de vorm van een vergunning kunnen komen.”

De bekende culinair journalist Lot Piscaer laat op Instagram het volgende weten:

“Deze gevel ís juist een belangrijk deel van het stadsgezicht, snappen jullie dat nou echt niet?”

Nou, nee dus. Blijkbaar snapt de gemeente Rotterdam dit écht niet. Daar is waarschijnlijk een slapende ambtenaar na DERTIG JAAR (!!!) eindelijk wakker geworden en denkt ineens: “Hey, iemand heeft de procedure niet gevolgd. Daar moeten we actie op ondernemen. Dit is mijn kans om te shinen!”

Maar dit is dus een boemerang die de Gemeente Rotterdam hopelijk recht in haar gezicht kan terugkrijgen. Wat nou deze gevel weghalen? Een schadevergoeding is meer op z’n plaats. En nee, geld is niet nodig (mag wel), maar neem het advies van de jurist die wij hebben gesproken aan: biedt deze aan in de vorm van een vergunning. Dan pas je de menselijke maat toe en niet het excel-fetisjisme met de bijbehorende ‘computer-says-no-mentaliteit’.

 

Verder lezen

Column     Historie

Column: De waarheid van toen en nu

Boeken     Interviews

Herman Keppy vertelt in ‘Saparua, meisje’ de onderbelichte Molukse geschiedenis, waarbij hij misvattingen rechtzet en taboes doorbreekt

Column

Column: ‘Kun je ook half Indisch zijn?’