Op 3 mei vindt van 17:45 tot 20:15 een inclusieve herdenking plaats op de Dam in Amsterdam. Tijdens deze herdenking wordt stilgestaan bij het leed dat Nederland aan andere mensen en landen heeft toegebracht tijdens de koloniale tijd. Er zijn toespraken, interactieve helingsrituelen en er is ruimte voor muziek. Ook worden er twee minuten stilte gehouden. Narsingh Balwantsingh is de host van de avond. De herdenking is ook via een livestream op Facebook te volgen.
Initiatiefnemer Rishma Khubsing startte een petitie om van 3 mei een nationale herdenkingsdag voor de koloniale geschiedenis van Nederland te maken. “Nederland kent honderden jaren koloniale geschiedenis, maar op nationaal niveau wordt hierover, en over de gevolgen nauwelijks gesproken. Het zwijgen over deze nare hoofdstukken uit de Nederlandse geschiedenis voelt voor mij bijna als ontkenning en is daarmee hertraumatiserend. Als een deel van onze gezamenlijke geschiedenis wordt ontkent, dan mag een deel van ons, de nazaten van de koloniale tijd, er niet zijn”, schrijft ze op de website.
Tekst gaat verder onder de foto
De overgrootouders van Khubsing werden vanuit India naar Suriname ontvoerd om daar te werken als contractarbeiders. “Ze hebben nooit meer contact gehad met hun familie in India en dus niet kunnen uitleggen wat hen is overkomen. Dit is een verhaal van velen”, is te lezen op de website. Na het afschaffen van de slavernij werden ruim 70.000 contractarbeiders uit China, India en Indonesië gehaald om de tot slaaf gemaakten op de Surinaamse plantages te vervangen. Ze kwamen in erbarmelijke omstandigheden terecht.
Tekst gaat verder onder de video
Naast de herdenking in Amsterdam vinden er ook herdenkingen met rituelen in Suriname, Ghana, India, Indonesië en op Curaçao plaats, daar waar de Nederlands koloniale tijd heeft plaatsgevonden. Onderstaande video is een helingsceremonie op Curaçao.
Tekst gaat verder onder de video
Het is de derde editie van de inclusieve herdenking. Het doel is om de geschiedenis te erkennen en bij te dragen aan collectieve heling en verbondenheid. De stichting heeft een crowdfunding om de herdenking te bekostigen. Ook kun je een donatie doen via een betaalverzoek of rechtstreeks op de rekening doneren (IBAN: NL66BUNQ2078788708, t.n.v. Stichting 3 mei, een liefdevol verzoek).