Indisch koken, de rijsttafeltraditie en papeda slurpen zijn opgenomen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De inventaris bestaat uit meer dan 200 vormen van immaterieel erfgoed, waaronder feesten en sociale praktijken.
In 2012 ondertekende Nederland het UNESCO-verdrag voor bescherming van immaterieel cultureel erfgoed. Dat is de aanleiding geweest om het Nederlands immaterieel erfgoed in kaart te brengen. De inventaris is een manier om het immaterieel erfgoed levend te houden en zichtbaar te maken.
Rijsttafel
Volgens Inventaris Immaterieel Erfgoed kun je spreken van een rijsttafel wanneer meer dan twintig Indische gerechten worden gecombineerd met rijst of bami en deze bij bijzondere gelegenheden worden geserveerd. Een rijsttafel is een mix van gerechten met vlees, vis, tahu, ei, groente en fruit. Deze traditie heeft zijn oorsprong in voormalig Nederlands-Indië en werd door de Nederlanders gebruikt om hun rijkdom én die van het land uit te stralen. Gerechten met een Indonesische oorsprong werden aangepast op de Europese smaak. Een rijsttafel bestaat uit een balans van smaken, waaronder zoet, zuur en zout.
Tekst gaat verder onder de foto
Dit bericht op Instagram bekijken
Tussen 1945 en 1964 vestigden ruim 300.000 Indische Nederlanders zich in Nederland. Zij hadden hier niet de juiste ingrediënten en kookgerei tot hun beschikking om zelf een rijsttafel te maken. In de jaren zestig maakten Chinese restaurants daarom hun versie van de rijsttafel. Ook de Chinees-Indische restaurantcultuur is immaterieel erfgoed in Nederland, op initiatief van onze stichting Meer Dan Babi Pangang. Tevens zijn pencak silat en Chinees Nieuwjaar in de Amsterdamse binnenstad immaterieel erfgoed.
De vaardigheden en bereidingswijzen van Indisch koken worden van generatie op generatie doorgegeven. Hier vallen onder meer de cobek voor het maken van de bumbu, de rijstpan en het rijgen van saté onder. Indisch koken is een sociale gelegenheid en brengt de gemeenschap bij elkaar, zowel in de keuken als aan tafel.
Papeda
Papeda is een Moluks gerecht dat wordt gemaakt met meel uit de sagopalm en water. In Nederland wordt papeda vaak van aardappelzetmeel gemaakt. Papeda komt het meest tot zijn recht wanneer het geserveerd wordt met verschillende soorten pittige of zure sauzen, zoals asem pedis, pindang kuning of colo-colo. Het wordt traditioneel opgeschept met twee houten bamboevorken, gata-gata, die worden gedraaid, bale-bale. Papeda wordt direct van het bord opgeslurpt. Het wordt vaak gegeten met bijzondere gelegenheden.
Dit bericht op Instagram bekijken