Influencer Chichi: “Ik besefte dat ik mijn eigen pad moest volgen”

Geplaatst in: Identiteit, Portret
Foto van Chichi Zhang

Het kostte haar jaren om uit te zoeken wat ze eigenlijk met haar leven wilde. Nu wil Chichi met haar bedrijf mensen inspireren hun dromen na te jagen zoals ze dat – uiteindelijk – zelf heeft weten te doen. Op Instagram heeft ze bijna 20.000 volgers, evenals op TikTok. Een gesprek met een ondernemende social media marketeer die op zesjarige leeftijd vanuit China naar Nederland kwam.

Chichi Zhang (1995) groeide als klein meisje op in de Chinese stad Kaifeng. Haar ouders scheidden toen ze vier was. Daarna kreeg haar moeder een relatie met een Nederlandse man die Engelse les gaf.

“Ik had nog nooit een witte man gezien dus toen ik voor het eerst mijn Nederlandse stiefvader zag, moest ik heel hard huilen. Op mijn zesde zijn we naar Nederland verhuisd. We gingen in Amsterdam wonen en verhuisden vlak daarna naar Amstelveen, waar ik het enige Chinese meisje van de klas was. Ik zag er anders uit en ik sprak de taal niet goed, maar toch ben ik gelukkig nooit echt gepest. Wel miste ik mijn familie in China enorm. Telefoneren was destijds heel erg duur dus ik kon maar één keer per maand kort met mijn vader bellen.

Ik was in die tijd erg verdrietig en moest bijna elke dag huilen. Maar dat verborg ik voor de buitenwereld. Niemand zag dat aan mij.

Ik heb een Chinese opvoeding gehad waarbij er hoge eisen aan me werden gesteld. Naast hoge cijfers halen,  moest ik pianoles volgen. Ook moest ik atheneum doen met een NT/NG profiel zodat ik daarna een medische studie kon doen, net zoals mijn ouders. Mijn vader is cardiochirurg in China en mijn moeder tandarts. Ik besloot tandheelkunde te gaan doen, ook al wist ik diep in mijn hart dat ik die richting helemaal niet op wilde. Tot mijn geluk werd ik uitgeloot voor Tandheelkunde. Dat gaf mij de kans om het roer om te gooien. Ik wilde heel graag de business kant op. Dan kon ik een eigen bedrijf beginnen, was ik mijn eigen baas en kon ik zelf bepalen waar ik wilde wonen. Ik wilde overal op de wereld kunnen werken en in staat zijn mijn vader en familie in China op te zoeken wanneer ik dat wilde.”

Chichi ging Technische Bedrijfskunde in Groningen studeren, maar kon de grote verandering in vrijheid niet goed aan. “Nog steeds drukte ik mijn gevoelens weg, tot ik op een gegeven moment paniekaanvallen en een burn-out kreeg en ik besefte dat ik hulp moest zoeken. Ik kwam bij een psycholoog terecht die me liet inzien dat ik al die jaren mijn gevoelens had weggestopt. Dat ik al die tijd in een soort rouwproces heb gezeten om wat ik heb moeten achterlaten. Onder die paniekaanvallen lag al jaren een depressie die door niemand was opgemerkt.

Het plotsklaps verhuizen naar de andere kant van de wereld, weg bij mijn Chinese familie, het waren veranderingen die niet te behappen waren voor een meisje van zeven.

Ik kon er met niemand over praten dus stopte ik mijn verdriet ver weg. De gesprekken met die psycholoog werkten helend voor me. Ik besefte dat ik mijn eigen pad moest volgen en niet dat van mijn ouders.”

Na jarenlang de wens van haar familie te hebben gevolgd besloot Chichi te onderzoeken wat ze zélf nu eigenlijk leuk vond. Fotografie was een passie van haar, maar ook de wereld van social media en het organiseren van events hadden haar interesse. Sinds 2014 komen al die interesses samen in haar bedrijf. Ze helpt bedrijven een unieke social media strategie te vinden om hun doelgroep te bereiken. Ook ging ze aan de slag met haar eigen personal branding. Door veel te testen en zichzelf op een manier neer te zetten die bij haar past, heeft ze als influencer inmiddels veel volgers verzameld.

Chichi: “Met mijn werk hoop ik ondernemers te laten zien dat online groeien op een eerlijke en efficiënte manier kan en dat er tegelijkertijd veel resultaat behaald kan worden. Verder hoop ik anderen te inspireren om ook hun dromen na te jagen, zoals ik heb gedaan. Door mijn eigen groei ben ik een open en krachtig mens geworden.”

Verder lezen

Identiteit     Artikelen

Kunstenaar Benjamin Li eerste gast Meer Dan Babi Pangang Podcast

Cultuur     Identiteit     Interviews

Straatfotograaf Jimmy on the Run: “Het gaat mij om the turn around factor”

Culinair

Kijk mee met Aziatische topkoks!

Menu