Kevin Doan: “Jongeren bepalen of racisme in de toekomst nog zal bestaan”

Geplaatst in: Identiteit, Portret, Interviews

Kevin Doan (26, Vietnamees-Nederlands) studeert aan de TU Delft, heeft meer dan dertig landen bezocht en is medeoprichter van ‘iamprofiled’. Een online platform met als doel de Aziatische gemeenschap te verbinden met de rest van Nederland. Volgens Kevin is het namelijk niet genoeg voor deze groep om alleen zijn stem te laten horen. Handen uit de mouwen! Die sterke wil om stereotype denkbeelden te veranderen heeft helaas zijn oorsprong in een reeks nare ervaringen uit het verleden.

Kevin is opgegroeid in Almere, maar moest na verloop van tijd naar Enschede om er te gaan studeren. Dit was een hele andere wereld voor hem. In vergelijking met Almere was deze stad allesbehalve multicultureel. Het was dan ook in die periode in zijn leven, dat hij voor het eerst en regelmatig met racisme in aanraking kwam. “Veel mensen dachten aan mij te kunnen zien dat ik uit het buitenland kwam. Ze begonnen dan in het Engels tegen mij te praten. Je kunt je wel voorstellen hoe ongemakkelijk die gesprekken waren.” Als een van de weinigen met een migratieachtergrond, voelde Kevin zich daarom enorm eenzaam in Enschede. Hij vertelt hoe hij op een gegeven moment naar het toilet vluchtte en een hele poos voor de spiegel bleef staan.

Ineens werd alles mij te veel en voor ik het wist rolden de tranen over mijn wangen. Op dat moment realiseerde ik mij, dat ik de enige was die hier voor mezelf iets aan kon doen.

En dus pakte  Kevin zijn laptop erbij en schreef hij in het wilde weg op hoe hij zich voelde: geprofileerd, in een hokje gestopt. Daar is de naam ‘iamprofiled’ uit komen rollen. Met hulp van gelijkgestemden startte hij een platform en wist hij een community op te bouwen. “Tegenwoordig hoor je veel mensen die hun stem laten horen over racisme en dat is zeker van belang,” vertelt Kevin. “Toch is dit niet genoeg. Wij vinden dat het minstens net zo van belang is om mensen vervolgens bij elkaar te laten komen. Verbinding is waar wij voor staan. Polarisatie is het laatste wat wij willen.”

Daden bij de woorden voegen is waar het bij het team van ‘iamprofiled’ om draait. Jongeren spelen een doorslaggevende rol in dit proces. Kevin is er heilig van overtuigd dat de jeugd de toekomst in handen heeft. De jonge generaties zullen bepalen hoe groot of klein de rol van racisme uiteindelijk nog zal zijn. “Gelukkig zien we dat tieners al veel meer een open mind hebben dan hun ouders. Vroeger kon je makkelijk wegkomen met racistische video’s, opmerkingen en artikelen. Nu is dat wel anders, al helemaal met die zogenaamde cancel culture.” Jongeren maken niet voor niets deel uit van zijn doelgroep. ‘iamprofiled’ gaat met hen in gesprek om te vragen wat er speelt en bedenkt allerlei manieren om met hen verbinding te zoeken, te engagen.

Een van die manieren is wel een heel opmerkelijk event, dat aanstaande zaterdagavond op de Facebookpagina van ‘iamprofiled’ plaats zal vinden. Het team heeft in het kader van Valentijnsdag een speeddate avond met Aziatische jongens georganiseerd. Nu klinkt dit waarschijnlijk enigszins fetishizing in de oren. Volgens Kevin is dat echter niet het doel van het event en zit er een andere gedachtegang achter. “Wij willen meer dan alleen een geluid laten horen. ‘iamprofiled’ is bedoeld om mensen bij elkaar te brengen. En dus zochten we naar iets waarbij elke Nederlander mee kan doen. Niet het zoveelste bericht over racisme waar ze zuchtend snel doorheen scrollen.”

Tegenwoordig zijn er bold moves nodig om de aandacht echt weer te pakken te krijgen. Als we eenmaal die aandacht hebben, kunnen we aan de slag met waar het in de kern om draait: heersende stereotype denkbeelden doorbreken.”

Het event is dus met name een stunt om de nodige aandacht te trekken. Die avond zal er namelijk ook uitvoerig worden stilgestaan bij het thema waar het ‘iamprofiled’ altijd om te doen is. Aziaten staan niet in het beste daglicht in de (Nederlandse) datingwereld. In plaats van dat er gekeken wordt naar hun karakter, worden ze vaak direct afgewezen op hun Aziatische uiterlijk. Hetzelfde gebeurt natuurlijk ook andersom: Aziatische mannen (en vrouwen) worden júíst benaderd vanwege hun uiterlijk, oftewel fetishized. Het doel is dus om mensen zich hiervan bewust te maken. Achteraf zal het team de deelnemers vragen hoe ze het evenement hebben ervaren en of ze tot nieuwe ontdekkingen zijn gekomen. Naast de speeddates en de informatievoorziening, worden er ook winacties gehouden en is er een meldpunt aanwezig.

“Veel van wat wij doen en organiseren is uiteindelijk geïnspireerd door ervaringen uit mijn eigen leven. De datingwereld, fetishizing etc. Als Aziatische man heb ik dit zelf allemaal meegemaakt en vele anderen met mij.” Volgens Kevin moeten we als Nederlanders daarom met elkaar eens goed ons luistergedrag onder de loep nemen. Nog te vaak denken mensen dat ze gehoor geven aan de pijn van een bepaalde groep, om uiteindelijk toch weer terug te keren naar hun eigen gedragspatronen en standpunten. Of dat nu bewust of onbewust gebeurt. Samen moeten we de wil en het doorzettingsvermogen vinden om de oren open te zetten en écht naar elkaar te luisteren. Als mens.

 

 

 

 

 

Verder lezen

Column

Column: Petrus Kipalong, een Moluks Steurtje

Column     Identiteit

Column: Bij nieuws uit Nederland denk ik aan voormalige landgenoten in Indonesië

Identiteit     Interviews
#podcast

MDBP Podcast met Fenmei Hu: “Ik wil niet meer dat Hanky Panky Shanghai wordt gezongen in de klas”