Zondag 21 januari was de première van de telefilm Pulang (naar huis gaan) van regisseur Martin Schwab in Het Ketelhuis in Amsterdam. Een unieke, warme en emotionele inkijk in de Molukse wereld van de jaren negentig.
Eindelijk een Molukse film en dan nog een die niet gaat over de treinkapingen. Schwab schetst met een voornamelijk Indisch/Molukse crew en bekende Molukse acteurs zeer vakkundig een palet aan emoties zonder dat dit ooit overdreven aanvoelt. Zonder uitleggerig te doen wordt een gemeenschap getoond die voor velen (ten dele) onbekend zal zijn. Gedurende het zien van de film merkte ik in ieder geval de vele overeenkomsten (net als een aantal verschillen) met de Indische gemeenschap.
Na een definitieve breuk met zijn Hollandse vriendin neemt de charmante maar impulsieve Molukse dertiger Agus (Joenoes Polnaija) zijn puberdochter Robin (een glansrol van Joy Esschendal) voor het eerst sinds zij een baby was mee naar zijn ouders in een Molukse wijk. Al gauw blijkt er oud zeer te bestaan met zijn vader en wordt zijn abrupte afscheid jaren geleden uit de wijk hem daar niet in dank afgenomen. Desondanks probeert hij de relatie te verbeteren met zijn verhollandste dochter Robin en haar kennis te laten maken met de Molukse cultuur: het vechtvliegeren, eten, de muziek, saamhorigheid en spiritualiteit. Die door haar oma geleerd wordt dat ze geen ‘halfbloedje’ is maar dat ze met trots moet zeggen beta Maluku (ik ben een Molukker). Onverwerkte trauma’s binnen de familie zetten hun relatie echter op scherp, waarbij vader en dochter steeds verder van elkaar af dreigen te drijven.
Pulang gaat over vaders en dochters en vaders en zonen. En over eeuwenoude tradities en een hechte gemeenschap die onder spanning staat van ‘slechte communicatie’ en de aanpassing aan de buitenwereld van de belanda’s (Hollanders). Maar ook de waarschuwing om niet te vergeten waar je vandaan komt. Ga ‘m zien!
Pulang is nu al te zien via NPO Start en op donderdag 25 januari op NPO 3.