Ik woon sinds april in Jakarta. Regelmatig krijg ik nu de vraag ‘Where are you from?’ of ‘Dari mana?’ (Waar kom je vandaan?). Ik heb deze vraag de afgelopen jaren eigenlijk nog maar zelden gehoord. In mijn jeugd wel vaker, of in een iets andere vorm: ‘Waar komen je ouders vandaan?’ Sinds ik in de Randstad ben gaan wonen, werd deze vraag al minder vaak aan me gesteld. In de Randstad heeft meer dan de helft van de bevolking een migratieachtergrond. Daarom is het minder relevant waar je voorouderlijke ‘roots’ liggen, je bent nu namelijk vooral Nederlander.
Sinds april antwoord ik dus ‘From Holland/the Netherlands’ of ‘Belanda’ en krijg ik verbaasde blikken: “maar je ziet er zo Aziatisch uit!” Ik moet dan vaak lachen: ja, ik zie er inderdaad Aziatisch uit, en leg dan uit dat mijn ouders uit Hong Kong zijn geëmigreerd en ondertussen alweer bijna vijftig jaar in Nederland wonen en dat ik toch echt in Nederland ben geboren. Mensen moeten dan lachen, er volgt vaak een blik van herkenning: “ ah, maar je bent dus ook Aziatisch. Je bent ook een van ons, je snapt dus ook (deels) onze cultuur. “ Soms volgen er dan gesprekken over Nederland en soms gaat het ook over gedeelde cultuurvormen tussen de Indonesische en Chinese culturen (heel af en toe ook over de spanningen tussen die twee, maar hierover een volgende keer meer).
Vroeger vond ik het vervelend als ik die vraag vaak gesteld kreeg, ik was en ben immers Nederlands en mede-Nederlanders (met autochtone voorouders) krijgen deze vraag bijna nooit gesteld. Nu, in een Aziatisch land, is het steeds meer een opening voor een gesprek dat verschillende kanten op kan gaan. Steeds meer ben ik me ervan bewust dat mijn ‘roots’ in combinatie met mijn Nederlanderschap verschillende deuren en verschillende gesprekken opent. Steeds meer omarm ik de verschillende elementen van die combinatie en ben ik benieuwd naar waar het mij allemaal gaat brengen. Komende tijd zal ik daarom vanuit Jakarta voor deze site verhalen schrijven over wat ik allemaal tegenkom en hoe ik ermee omga. Wees welkom en leuk als jullie het willen volgen!
Kai Yin Or is socioloog, diversiteitsspecialist en ontdekker