#Ontdek

K-drama’s: Welke Zuid-Koreaanse serie is iets voor jou?

Geplaatst in: Cultuur, Recensies
Emmalie Ermstrang is journaliste bij Meer Dan Babi Pangang en daarnaast full time film- en muziekverslaafd. Zo nu en dan tipt ze een van haar vondsten. Deze week laat ze je kennis maken met de wondere wereld van Zuid-Koreaanse series.

Koreaanse drama’s zijn series geproduceerd in de Koreaanse taal voor een Koreaans publiek. Inmiddels zijn ze over de hele wereld populairder dan ooit en maken ze deel uit van de zogenaamde Korean Wave. K-drama’s zijn over het algemeen in twee takken te verdelen: moderne en historische drama’s (‘sageuks’). Het eerste soort draait om liefde, familie, carrière en geld.  ‘Sageuks’ spelen zich af ten tijde van de Joseon dynasty of eerder. Hierbij draait het op de geschiedenis, de kostuums, cultuur, eer en martial arts. Los daarvan scoren K-drama’s zo goed vanwege de pakkende cliffhangers, urenlange episodes, prachtige soundtracks en eeuwige slowburn als het op liefdesrelaties aankomt. Vandaag help ik je een drama te kiezen die helemaal in jouw straatje past. Allemaal op Netflix te vinden!

Vagabond

Als je net zoals ik weg bent van hectische achtervolgingen, backflips in slow motion en  ‘Charlie’s Angles’ (lees: badass Kristen Stewart), dan is ‘Vagabond’ iets voor jou. Waar de meeste K-drama’s zouden kiezen voor een romantisch gedreven plot, leeft de liefde hier meer op de achtergrond. Zo blijf je goed gefocust op de girlpower, brein brekende plottwists en coole dronebeelden.

Cha Dal Geon (Lee Seungi) is een stuntman, maar kan de eindjes nauwelijks aan elkaar knopen en voor zijn neefje Hoon zorgen. De raadsels beginnen wanneer Hoon omkomt in een mysterieus vliegtuigongeluk, waarbij alle passagiers het leven laten. Diepbedroefd door zijn dood, reist Dal Geon naar Marokko voor de begrafenis en is vastbesloten om erachter te komen wat er precies is gebeurd. Terwijl hij aan zijn onderzoek begint, kruist hij wegen met NIS (National Intelligence Agent) -agent Go Haeri (Bae Suzy). Ze beginnen samen te werken en beseffen dat het vliegtuigongeluk geen ongeval was, waardoor ze verstrikt raken in een web van politieke corruptie.

The King: Eternal Monarch

Houd je van Christopher Nolan films waar je echt even voor moet gaan zitten, omdat je geen enkel detail mag en kunt missen? Tijdreizen, parallelle werelden, geheimen, dubbelgangers… Om alles te begrijpen moet je deze serie eigenlijk twee keer kijken. Laat je echter niet te veel afleiden door het overmatig gebruik van product placement. Zelfs voor de acteurs is het op een gegeven moment gewoon pijnlijk ongemakkelijk.

Met de populaire Lee Min-Ho en Kim Go-Eun in de hoofdrollen, draait het plot van deze serie om de koning van het koninkrijk Korea, die een pad ontdekt naar een parallelle wereld: de Republiek Korea. Later ontdekt hij dat zijn aartsvijand mensen van de ene wereld naar de andere overbrengt en hen hun dubbelgangers laat doden. Hij gaat op reis om zijn plicht als koning te vervullen en besluit de verrader te vermoorden. Is hij in staat te kiezen tussen het redden van zijn koninkrijk en de vrouw waar hij van houdt?

It’s Okay Not To Be Okay

Ben je meer op zoek naar iets met een vleugje dark academia? Deze serie ruikt naar inkt, oude boeken, spookachtige huizen, sprankelende outfits en gelaten tranen. De manier waarop er aandacht wordt gegeven aan mentale problemen is bijzonder om te zien. Niet alleen dat, de karakterontwikkeling in deze serie is verbijsterend goed.

Dit is een ongewoon liefdesverhaal tussen de schijnbaar stoïcijnse Moon Gang Tae (Kim Soo Hyun), die als maatschappelijk werker in het ‘OK Psychiatric Hospital’ werkt, en de wetteloze, anarchistische Ko Moon Yeoung (Seo Ye Ji), die een beroemd kinderboekenauteur is. Zowel Gang Tae als Moon Yeong dragen emotionele wonden uit hun kindertijd met zich mee, die hen ervan weerhouden elkaar volledig in elkaars leven te accepteren. Het verhaal ontvouwt zich vervolgens rondom Moon Sang Tae (Oh Jung Se), de broer van Moon Gang Tae, bij wie autisme is vastgesteld. Samen ontrafelen ze het verleden en zoeken ze een weg naar genezing.

Memories Of The Alhambra

Heb je net zoals ik, naast actie, ook een zwakke plek voor sciencefiction? Dan ga je geen spijt krijgen van dit zenuwslopende verhaal. Continu moet jij jezelf net als de hoofdpersoon afvragen wat echt is en wat niet. De adrenaline klopt letterlijk in je aderen terwijl je kijkt. Tot welk level in deze reality game zou jij het wagen?

De CEO (Hyun Bin) van een investeringsmaatschappij steekt zijn geld in een AR-game die zo revolutionair is, dat het de wereld zal veranderen. Er zit echter een storing in het systeem, die leidt tot de dood van een voormalige vriend met hem als hoofdverdachte. Niet alleen dat, zijn leven is nu in gevaar en zijn bedrijf dreigt failliet te gaan. Hij moet de vermiste ontwikkelaar (Chanyeol) vinden om hem te helpen de bug op te lossen en te bewijzen dat hij onschuldig is. Om dat te doen, moet hij een in-game zoektocht beginnen die levensgevaarlijk blijkt te zijn. Komt hij heelhuids terug in de echte wereld?

Crash Landing On You

Dit lijstje zou niet compleet zijn, als ik je niet een K-drama aan zou raden waardoor er vlinders door je hele lijf beginnen te fladderen. Sterker nog, het koppel heeft in het echt ook relatie. Gegarandeerd dat je de vonken van het scherm af zult zien spatten. Bovendien kom je niet iedere dag een serie tegen dat zich afspeelt in Noord-Korea. Boeiend en hartverwarmend!

Deze populaire serie neemt het thema van verboden liefde over en maakt er een moderne Romeo en Julia van. In plaats van de Montagues en Capulets, toont het echter het leven van een Zuid-Koreaanse miljardair en CEO, Yoon Se-Ri (Son Ye-Jin), en de Noord-Koreaanse Special Forces Unit Captain, Ri Jeong-Hyeok (Hyun Bin). Door een parachute-ongeluk belandt Se-Ri in Noord-Korea.  Terwijl kapitein Ri en zijn team een ​​manier proberen te vinden om haar in het geheim terug naar Zuid-Korea te krijgen, probeert Se-Ri zich aan te passen aan het Noord-Koreaanse leven. De twee worden hopeloos verliefd, maar tegelijkertijd is hun leven bijna altijd in groot gevaar. Zal hun verboden romance de moeilijkheden en druk van familie, reputatie, waarheid en hun land kunnen overleven?

Verder lezen

Identiteit     Film
Recensie

Moluks familiedrama ‘Pulang’: vergeet nooit je afkomst

Interviews
#gemeenteraadsverkiezingen

Kok Kuen Chan van Nederland met een PLAN wil kansengelijkheid en meer Aziatische zeggenschap in Amsterdam

Column

Column: Nostalgie is een persoonlijk gemis, en geen verlangen naar het koloniale systeem