Column: “Selamat hari merdeka 2021!” vanuit Indonesië

Geplaatst in: Cultuur, Column, Historie
Kai Yin Or is diversiteitsexpert en daarnaast columniste bij Meer Dan Babi Pangang. Ze is geboren in Maastricht, haar ouders komen uit Hong Kong en ze is woonachtig in Jakarta. Deze keer schrijft ze over het vieren van de onafhankelijkheid van Indonesië.

Op 17 augustus werd de onafhankelijkheid van Indonesië gevierd.  Twee jaar geleden hebben we deze dag in verschillende buurten van Jakarta de kunnen meevieren. Verschillende activiteiten worden georganiseerd, van concerten op grote pleinen tot spelletjes als Gaba Gaba (op ritme tussen stokken springen) en aangetrokken T-shirts doorgeven. Bij ons in de buurt werd jaarlijks een bijdrage gevraagd om de activiteiten en versieringen voor die dag voor te bereiden.

Vanwege Covid-19 gaan de festiviteiten voor tweede jaar op rij niet door en wordt alleen her en der versiering opgehangen.

Mensen krijgen de dag vrij en brengen het net als vorig jaar thuis door, vrijwel alles in de stad is nog steeds gesloten of beperkt open. Er is een speciaal programma, vanuit het presidentieel paleis, op televisie. President Jokowi heeft de dag voor Onafhankelijkheidsdag zijn jaarlijkse nationale speech gegeven. Deze keer lag de nadruk op het balans tussen de strijd tegen het virus en economische groei – die voor Indonesië komend jaar ook erg belangrijk wordt.

Dit jaar kunnen we deze dag vanwege omstandigheden niet meevieren. Kijkend naar de foto’s van twee jaar geleden, mis ik Jakarta en haar vrolijkheid des te meer. Hopelijk kunnen de activiteiten voor Hari Merdeka volgend jaar in veilige en voorspoedigere omstandigheden weer plaatsvinden.

Selamat hari merdeka 2021!

Verder lezen

Identiteit     Interviews
#podcast

MDBP Podcast met Fenmei Hu: “Ik wil niet meer dat Hanky Panky Shanghai wordt gezongen in de klas”

Interviews
#gemeenteraadsverkiezingen

Papua-activist Julia Jouwe van BIJ1 Delft heeft strijden tegen onrecht in haar bloed zitten

Column

Column: Oud Indisch geld

Menu