Kampioen Shuo Han Men

Geplaatst in: Sport
fotobron: Nederlandse Tafeltennisbond

Ze is in China geboren maar is Nederlands kampioen tafeltennis. Redacteur Maureen Welscher verdiept zich in de succesvolle carrière van Shuo Han Men.

Ondanks de corona crisis kan het jaar 2020 voor Shuo Han Men niet meer stuk. Ze werd de nieuwe Nederlandse Kampioen in het vrouwen-enkelspel door titelhouder Kim Vermaas in de finale van het NK Tafeltennis 2020 te verslaan. Daarnaast kreeg de Chinese de Nederlandse nationaliteit doordat ze het inburgeringsexamen met succes heeft afgerond. Daardoor mag ze op internationale toernooien namens Nederland uitkomen.

Zeven jaar geleden kwam de toen dertienjarige tafeltennisster vanuit China naar Nederland. Haar moeder was al eerder naar Groningen gekomen om haar Ph.D te halen in Toegepaste Taalkunde. Men komt uit een familie die graag tafeltennist maar zij is de eerste die van haar hobby haar beroep heeft gemaakt. Men: ‘Ik was acht jaar toen ik voor het eerst een badje vast had en vond het meteen leuk. En ik bleek er ook nog eens goed in te zijn.’ Men volgde een strakke training in China en deed mee aan provinciale wedstrijden.

Papendaal
Shuo Han Men geldt al jaren als één van de meest getalenteerde speelsters van ons land. Op dit moment zit ze intern in het beroemde sportcomplex Papendaal en volgt ze naast haar tafeltennis trainingen een administratieve opleiding. De speelster wordt gevreesd om haar snelle spel en prima service. Bovendien maakt de tiener bijzonder weinig fouten. Ze deed al meerdere keren mee aan de Nederlandse kampioenschappen. In 2018 en 2020 was ze de beste in het enkelspel. Dit jaar ging dat ten koste van titelverdedigster Kim Vermaas die met 4-0 verslagen werd.

Chinees eten
China is nooit ver weg. Dagelijks wordt er gefacetimed met haar familie. Bovendien is ze elke zomervakantie in China te vinden. Niet om vakantie te vieren maar om keihard te trainen. Wat ze mist uitChina? Het eten! Als ze dan een keer op bezoek is bij haar moeder in Groningen kookt die natuurlijk Chinees voor haar. Maar Nederlands eten vindt Shuo Han Men ook lekker.  Een lievelingsgerecht heeft ze niet. Pannenkoeken, poffertjes of stamppot, alles is even lekker. En hoe ze haar toekomst ziet? ‘Ik hoop op succes in het oranje shirt. Ik droom van het spelen op EK’s, WK’s en de Olympische Spelen!’

fotobron: Nederlandse Tafeltennisbond

Verder lezen

Culinair

Kijk mee met Aziatische topkoks!

Identiteit     Column

Column: een leeg Jakarta door Corona

Cultuur     Identiteit     Column

Columnist Vilan van de Loo: “Ook 75 jaar geleden”

Menu