De mystieke wereld van de keris pusaka

Geplaatst in: Cultuur, Artikelen, Erfgoed
David Gallas geldt wereldwijd als een autoriteit op het gebied van kerissen, zelfs vanuit Indonesië, notabene hét land van de keris, weten geïnteresseerden hem te vinden.  Voor Meer dan Babi Pangang geeft David vanaf nu elke maand een inkijkje in de mystieke wereld van de keris.

Als kind hing de Indische David Gallas al aan de lippen van zijn opa’s en oma’s, wanneer ze vertelden over de mystieke verhalen van dat voor hem verre onbekende land aan de andere kant van de wereld. Die interesse nam alleen maar toe naarmate hij ouder werd. Hij las alles wat hij kon vinden en toen hij van zijn ouders een fantastische pusaka keris kreeg, is zijn zoektocht naar de achtergronden begonnen.

David: “In 2008 ben ik begonnen met het opschrijven van het eerste artikeltje over Indonesische spiritualiteit, omdat ik het erg zonde zou vinden als deze mooie tradities zouden verdwijnen. Het viel me op dat Indonesische spiritualiteit niet de populariteit heeft als het Tibetaans Boeddhisme, Hindoeïsme of andere Vedische tradities in algemene zin (zoals chakra systemen, kleur en klank therapie, meditatie, stenen, yoga etc.). Ook onder de Indo’s is Indische spiritualiteit minder populair, terwijl er meer dan één miljoen Nederlanders zijn met Indonesische roots.

Dit komt omdat de informatie niet gedeeld wordt, maar vooral in kleine familiaire kringen wordt doorverteld.

Met het doorbreken van het ‘zwijgen’, hoop ik dat deze tradities in ieder geval door de volgende generatie kunnen worden voortgezet. En laat ik gelijk maar beginnen met het wegnemen van het grootste misverstand rondom de keris: een keris is geen zwarte magie, maar een heel heilig voorwerp, bedoeld voor geluk en voorspoed. Het doel is rust en balans te vinden in je leven. Het leven bestaat uit pieken en dalen. Een keris helpt je door de dalen heen te komen en doelen te bereiken.

De keris is een typisch stukje Indonesisch erfgoed en door de koloniale band met Indonesië is Nederland het tweede kerissenland in de wereld. De Indo’s probeerden van buiten zo Nederlands mogelijk te zijn, maar hun diepgewortelde tradities zoals het Indisch eten en het respect voor hun pusaka’s is nooit verdwenen. De eerste generatie heeft zelf ervaren hoe krachtig de energie van de keris is.

Je kunt je voorstellen dat je respect of zelfs angst voor de keris groeit, wanneer je met eigen ogen ziet en ervaart hoe er onverklaarbare dingen gebeuren.

Toen ik na de dood van mijn vader zijn keris erfde, was er direct een connectie. Ik weet nog dat ik de keris voor de eerste keer in mijn hand had en dat die begon te trillen… Iedere keer op lastige momenten in mijn leven viel het geluk me toe en gaf het me kracht om door te gaan met het bereiken van mijn doelen. Of dat nu komt door de geest van de keris of omdat ik er door dagelijkse meditatie aan denk, dat ligt uiteindelijk aan je persoonlijke instelling. Ik zeg natuurlijk dat het komt door de energie van de keris!

Er gebeuren veel toevalligheden met een keris. Zoek ik een huis, dan word ik opeens gebeld door iemand die een woning voor me heeft. Heeft mijn dochter een kaakbreuk en mediteer ik met mijn keris, dan geneest ze zo snel, dat de dokter dit niet kan verklaren. Ik herinner me een mooi krantenartikel uit 1902 over een man die met behulp van zijn keris in het midden van een brand zijn huis verdedigde tegen de vlammen. Alle huizen waren verbrand behalve zijn woning…

Ook nu hoor ik mooie verhalen. Ik werd benaderd door een Indische familie met drie kerissen. Hun moeder was ernstig ziek en wilde van haar kinderen weten of zij na haar dood voor de kerissen wilden zorgen. Die kinderen konden en wilden dat niet en de moeder weigerde uit dit aardse leven te stappen voordat er een goede bestemming was voor de kerissen. Ik heb ze geholpen om iemand te vinden die een klik had met de kerissen. Toen de moeder dit hoorde, was ze eindelijk klaar om dit aardse leven te verlaten. De volgende morgen overleed ze in alle rust.”

Volgende keer: Waar moet je op letten bij het kopen van een keris?

Verder lezen

Column

Column: Wat de online archieven niet laten zien over Indië

Column

Column: De gunst van het vorstenhuis

Column

Column: Hoe de Steurtjes in Indië kwamen