Kijk mee met Aziatische topkoks!

Geplaatst in: Culinair
Foto: Thomas Marban

Zo langzamerhand begint de corona-isolatie te wennen. Toch hebben we entertainment nodig. Op Netflix vind je dat voldoende. Julie Ng houdt van koken en zet haar favoriete series met interessante Aziatische chefs op een rijtje.

Ugly Delicious
Een serie waarin we chef David Chang (eigenaar restaurant Momofuku) op de voet volgen terwijl hij in gaat op de historie van eten maar ook de culturele aspecten van gerechten. In de gesprekken met zijn gasten worden thema’s als identiteit, authenticiteit en afkomst besproken.

 

 

 

 

Chef’s Table
Een reeks over verschillende chefs over de hele wereld. In het eerste seizoen zie je chef Niki Nakayama. In deze aflevering nemen we een kijkje in de keuken van n/naka, het restaurant van Nakayama. Als vrouw heeft ze haar best moeten doen om haar plaats te veroveren in een wereld waar vrouwen geacht worden de mannen te ondersteunen maar nooit zelf hoofdpersonage te zijn.

In seizoen twee zien we Gaggan Anand. Een Indiase chef in Bangkok die furore maakt met zijn Indiase gerechten geïnspireerd door de creativiteit van El Bullis Ferran Adrià.

In seizoen drie zien we de Koreaanse Jeong Kwan. Persoonlijk een van mijn favoriete afleveringen. De Zuid-Koreaanse zen boeddhistische non Jeong Kwan gebruikt haar kookkunsten als een vorm van communicatie. Zij kookt voor haar boeddhistische gemeenschap in Seoel. Kwan is door Steinbeisser en Vereniging Hendrick de Keyser uitgenodigd voor een speciale editie van Experimental Gastronomy in Amsterdam (!) waarbij ze een speciaal biologische plantaardige temple food menu zal samenstellen. Het event zou plaatsvinden in juni.

In seizoen vijf zien we Bo Songvisava, chef en eigenaar van Bo.Lan in Bangkok. Haar kracht zit in het opnieuw introduceren van de oorspronkelijke Thaise keuken. Met een Michelinster op zak staat ze ook op de lijst van the Asia’s 50 Best Restaurants.

In seizoen zes zien we Asma Khan. Khan is geboren als tweede dochter in het gezin. Liever hadden haar ouders een zoon gehad. Haar leven nam een heel andere wending toen ze besloot de gerechten te leren koken uit haar jeugd. Nu is ze eigenaar van restaurant Darjeeling Express in Engeland.

Streetfood Asia
Deze serie neemt je mee op een ‘lekkere’ reis door Azië. Het gaat hier niet om grote of bekende chefs maar juist de bescheiden straatventers. Van Thailand tot India, van Indonesië tot de Filippijnen. Waan je even door de kleine straten waar het dertig graden is en de verschillende geuren van specerijen en geluiden van knetterende stukjes vlees en vis op de grills je tegemoet komen.

 

 

 

 

The Chef Show
Een kookprogramma gepresenteerd door Jon Favreau en Roy Choi. Het is een spin-off van Favreaus film Chef. De show is vermakelijk, maar waar het nou precies over gaat is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Er wordt veel gekookt en geëxperimenteerd met eten om van een bestaand gerecht je eigen versie te creëren. Bovenal wordt er heel veel gepraat. Wellicht dat een filosofische boodschap schuilgaat in de serie, maar die heb ik dan volledig gemist. Mijn aandacht gaat voornamelijk uit naar het koken en het eten.

 

 

 

The Final Table
Niet mijn favoriete serie, maar wel even leuk om te melden. In deze show strijdt chef Alex Haupt mee voor het bereiden van het beste gerecht. Haupt opende in 2018 zijn restaurant 101 Gowrie in de Pijp in Amsterdam.

Verder lezen

Identiteit     Artikelen

Kunstenaar Benjamin Li eerste gast Meer Dan Babi Pangang Podcast

Identiteit     Portret     Artikelen     Interviews

Vincent Yeers: “We kennen elkaar eigenlijk niet zo goed in Nederland”

Column

Column: “De jongeren schuiven langzaam naar het Indische toe”

Menu