#StopAsianHate-protest organisator Lesley Hinyuen: “Ook hier bestaat rassendiscriminatie nog steeds”

Geplaatst in: Portret, Interviews
Deze zaterdag wordt er een protest op het Museumplein in Amsterdam georganiseerd: #StopAsianHate. De Chinese Lesley Hinyuen (21) is het gezicht achter de organisatie. We vroegen haar naar haar persoonlijke motivatie en doelen.

Lesley Hinyuen

Lesley is zelf pas een half jaar in Nederland en heeft persoonlijk gelukkig nog geen racistisch gedrag ervaren. “Een aantal Aziatische vrienden van mij kunnen helaas niet hetzelfde zeggen. Zij zijn verbaal mishandeld en zelfs in het gezicht gespuugd.”

Ik weet dat Nederland een heel divers en tolerant land is, maar ook hier bestaat rassendiscriminatie nog steeds.

Het nieuws over de schietpartijen in Atlanta, waarbij zes Aziatische vrouwen zijn omgekomen, was voor Lesley en haar vrienden de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens haar is het nu de tijd om het probleem extra aan te kaarten, vooral in de vorm van protesten. Zij stelt dat Aziaten zich eerst moeten zien te verenigen om het probleem van racisme tegen de Aziatische gemeenschap te boven te komen.

“We kiezen ervoor om te protesteren, omdat Aziaten van oudsher worden afgeschilderd als een modelminderheid. Verder zullen we moeten toegeven dat onze stemmen nog steeds erg zwak zijn als we ons uitspreken over zaken als discriminatie in de openbare ruimte. Daarom moeten we gezien en gehoord worden en ervoor zorgen dat onze rechten gerespecteerd en beschermd worden.”

Een protest op het Museumplein is een krachtigere en zichtbaardere manier is om het publiek hiervan bewust te maken.

Lesley noemt hierbij dat ze er hoopvol instaat, omdat ze ook ziet hoe groot de steun is die Aziatische gemeenschap ontvangt. “Gelukkig zijn mijn vrienden sterk en moedig genoeg om hun ervaringen te delen. Daarnaast krijgen we veel hulp en steun van zowel Aziatische als niet-Aziatische mensen hier in Nederland. Toen bijvoorbeeld een blanke Nederlander mijn vrienden bijna aanviel in een park, belden ze met hulp van twee andere Nederlanders de politie.”

Het protest op het Museumplein in Amsterdam zal zaterdag 27 maart om half vier ’s middags van start gaan. Lesley vertelt hoe dit eruit zal gaan zien. “Vanwege de huidige situatie rond COVID-19 geven we de voorkeur aan een meer vreedzame demonstratie, waarbij we onze deelnemers vragen in stilte te zitten of op een ordelijke manier borden vast te houden. Het meenemen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand is verplicht. Onze vrijwilligers zullen dan ook gratis mondkapjes bij de hand hebben en rondes maken ter controle gedurende de hele demonstratie. Haatzaaiing of andere agressieve vormen zijn niet toegestaan.”

We zijn samen in dit #StopAsianHate protest en zullen dan ook samen ons best doen ervoor te zorgen dat het soepel verloopt zoals gepland.

“Ik hoop dat de Aziatische gemeenschap onze identiteit kan versterken door dit protest, aangemoedigd wordt om hun stem te delen en zich trots zullen voelen op wie ze zijn als Aziaten. Het is ten slotte ook onze verantwoordelijkheid om van deze samenleving een betere en gelijkwaardige plek te maken voor iedereen.”

#StopAsianHate protest: zaterdag 27 maart, 15:30-17:30, Museumplein Amsterdam.

Verder lezen

Culinair     Column

Column: Recepten die opvallen

Column     Historie

Column: “5 mei vind ik niet helemaal Bevrijdingsdag”

Identiteit     Portret     Interviews

Jasmijn Kruikemeier: “Voordat ik K-pop ontdekte, heb ik mij nooit gerepresenteerd gevoeld”

Menu