Molukse band Massada bestaat 50 jaar

Geplaatst in: Erfgoed, Muziek

In de jaren zestig begon de band als The Eagles, maar in 1973 ging de groep verder onder de naam Massada. De band staat bekend om het gebruik van slaginstrumenten, zoals de Molukse tifa, gemixt met Latijns-Amerikaanse ritmes.

In 1975 won de band een wedstrijd van muziektijdschrift OOR. Massada kreeg verschillende platencontracten aangeboden, maar ging daar niet op in omdat de groep hun artistieke vrijheid wilde bewaken. In de jaren zeventig vonden ook twee treinkapingen plaats door Molukkers die wilden dat Nederland zich aan haar belofte voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS) hield. Enkele optredens van Massada werden afgezegd. In een interview zei oprichter Johnny Manuhutu dat de bandleden de frustratie van de kapers begrepen, maar geweld afwezen.

Hun debuutalbum Astaganaga verscheen in 1978. Hierop staan de hits Latin Dance, Sageru en Dansa (Don’t Quit Dancing). In 1979 verscheen het album Pukal Tifa, wat in het Maleis ‘op een trommel slaan’ betekent. Dit album bevat vooral muzikale nummers en bracht onder meer de liedjes Arumbai en Unknown Destination voort. In het liedje Air Mata Tumpa, ofwel tranen stromen over, staat heimwee en een verscheurde familie centraal.

Sioh, air mata tumpa
Kalau kami bersama-sama
Mau pulang ke tanah airku cinta

Tranen stromen over
Als we samen zijn
Ik wil terugkeren naar mijn geliefde moederland

Massada speelde op Pinkpop. Het derde album Pusaka werd in 1980 uitgebracht, met daarop de singles Sajang É en I Never Had A Love Like This Before. Sajang É gaat over de Molukse kwestie en stond ruim twee maanden in de Nederlandse Top 40, waarvan twee weken op nummer 1.

Siapa salah, siapa benar
Tuhan yang melihat
Jangan bikin orang tua sengsara é […]

Wie is fout, wie heeft gelijk
God ziet het
Maak je ouders niet ongelukkig

Mama jangan marah é
Ingat tanah sudah jauh
Bapak tidak salah é
Bukan ia punya mau

Mama wees niet boos
Onthoud dat het land ver weg is
Vader heeft geen ongelijk
Niet dat hij iets te willen heeft

Sapu tangan basah é
Kapan pulang tidak tahu

Natte zakdoek
We weten niet wanneer we naar huis gaan

Ook in het liedje Mother Of My Origine / Ibu Dari Adzal-ku staat het moederland centraal, maar dan op een luchtige en dromerige manier. Begin jaren tachtig sloeg Massada een nieuwe weg in met het album Baru. De samenstelling van de band veranderde en het succes nam af. Jarenlang leek Massada een afgesloten hoofdstuk te zijn, tot de band uiteindelijk terug bij elkaar kwam. Begin deze eeuw speelden ze eindelijk verschillende concerten in Indonesië.

Oprichter en leadzanger Johnny Manuhutu heeft ter ere van het vijftigjarig bestaan van Massada het boek Astaganaga geschreven. Het gaat over zijn passie voor de Molukken, ervaringen met discriminatie en muziek als redding. Ook treedt Massada een aantal keer op in het kader van hun jubileum.

Verder lezen

Interviews
Educate yourself

Neowa en Jasmijn schrijven profielwerkstuk over Molukse kwestie en willen excuses regering: ‘Mijn familie heeft kisten die altijd zijn dichtgehouden omdat ze serieus dachten dat ze terug zouden gaan’

Boeken     Identiteit

Julie Ng van MDBP maakt boekenselectie over identiteit voor Bibliotheek Rotterdam

Column

Column: Hamsteren in Batavia, terug naar januari 1942