Nederlandse musea geven honderden geroofde voorwerpen terug aan Indonesië

Geplaatst in: Cultuur, Erfgoed
rijksmuseum: http://hdl.handle.net/10934/RM0001.HARCHIEF.12297 - een deel van de Lombokschat
Nederland geeft op verzoek van Indonesië en Sri Lanka 478 culturele objecten terug. Tijdens de koloniale overheersing zijn deze onterecht in Nederland beland, bijvoorbeeld door diefstal of dwang. Staatssecretaris Uslu heeft tot de teruggave besloten. Zij volgt daarmee de allereerste adviezen op van de commissie Koloniale Collecties onder voorzitterschap van Lilian Gonçalves-Ho Kang You. De werken bevinden zich op dit moment in de collecties van het Nationaal Museum van Wereldculturen en het Rijksmuseum.

Het gaat onder meer om de Lombokschat aan Indonesië, die uit 335 objecten bestaat. Deze schat werd door het KNIL geplunderd na de verovering van het Cakranegara-paleis op het Indonesische eiland Lombok in 1894. Ook worden vier beelden uit Singasari, een kris uit Klungkung en de Pita Maha-collectie van 132 Balinese voorwerpen teruggegeven. De eigendomsoverdracht aan Indonesië vindt plaats op 10 juli in Museum Volkenkunde. Later dit jaar zal de eigendomsoverdracht aan Sri Lanka plaatsvinden. De commissie Koloniale Collecties buigt zich nog over andere verzoeken vanuit Indonesië, Sri Lanka en Nigeria. Daar wordt later een advies over verwacht.

Indonesië vroeg vorige zomer verschillende objecten terug die van groot belang zijn voor het land. De geschiedenis en de herkomst van de objecten is uitgebreid onderzocht door het Nationaal Museum van Wereldculturen, in samenspraak met Indonesië. De commissie Koloniale Collecties heeft dit onderzoek besproken met de Indonesische Repatriasi Commissie onder voorzitterschap van I Gusti Agung Wesaka Puja, de voormalig ambassadeur van Indonesië in Nederland. Mede op basis van dit onderzoek heeft de commissie geadviseerd tot teruggave. Deze teruggave is tot stand gekomen dankzij intensieve samenwerking tussen Indonesië en Nederland en de commissies van experts van beide landen, schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op hun website.

Verder lezen

Boeken     Historie

Educate yourself

Recensie ‘Atlas van de oversteek’: Een (onvolledige) geschiedenis in verhalen en infographics

Aanbieding

Gratis workshop: Zet uw familieverhaal op papier!

Culinair     Column     Eten     Recepten

Chef Sylvana: “Je proeft verschil tussen Indisch en Indonesisch eten”