Recept: Singaporese Chili Krab – Reisje naar Singapore zonder te vliegen

Geplaatst in: Culinair, Eten, Recepten
Foto: Het Zesde Geluk

Chef Jinai Looi is eigenaresse van Het Zesde Geluk. Ze is gek op eten en koken. Ze deelt met de lezers van MDBP haar favoriete recepten en geheimen.

“Waar kom je vandaan?”, “Waar ben je geboren?” of “Waar uit China kom je vandaan?” zijn een paar vragen die ik regelmatig hoor van mensen die ik dagelijks tegenkom en nieuwsgierig zijn naar mijn achtergrond. Met trots vertel ik altijd dat ik in Singapore ben geboren en mijn grootouders uit het Fujian gebied komen in China, wat mij dus Chinees maakt. De volgende vragen die volgen gaan meestal over het Singaporese eten met als meest gestelde vraag: “Wat vind je het lekkerste van Singapore?” – “Alles!” is dan mijn antwoord.

Maar als ik echt moet kiezen…

Chef Jinai Looi

 

Wat ik lekker vind is afhankelijk van het tijdstip, de gemoedstoestand en met wie ik ben. De Singaporese keuken heeft zoveel invloeden en vermengingen van verschillende Aziatische (Chinees, Maleisische, Indiaas, Indonesische en Peranakan) en Westerse (Engels en Portugese) keukens. De gerechten zijn zo ingeburgerd, dat deze gerechten tegenwoordig als typische Singaporese gerechten worden benoemd. Een aantal voorbeelden van typische en mijn favoriete Singaporese gerechten:

Voor ontbijt:
Char Siu Bao (Bapao met geroosterd varkensvlees), Kaya toast (toastjes met kokosjam) met zachtgekookte, geheel nog vloeibare eieren en zwarte ijskoffie of een Roti Prata met lamscurry dip.

Voor de lunch:
Hartige of zoete Dim Sum gerechten, verschillende noedelgerechten zoals: Laksa (noedels in spicy cocoscurry), Char Kwee teo (gebakken verse rijstnoedels), Hokkien Mie (gele noedels en rijst vermicelli stir-fried met stukjes of garnaal, inktvis, buikspek, ei), Bak Chor Mee (droge noedel met gehakt, gehaktballen in een azijnsaus), Mee rebus (gele noedels in zoete aardappelsoep), Mee Siam (Siamese noedels), Mee Soto (Indonische stijl noedels), Fish Beehoon Soup (mihoen soep met vissenkop of met visfilet), Fishball Noodles (stuiterballetjes van visgehakt).

Tussendoor:
Popiah (lauwwarme vers gevulde loempiarol), Fried Carrot Cake (hartige rettich wortel cake), Or chien / Or Luah (gebakken oester omelet), Chwee Kueh (zacht gestoomde rijstcakes met ingemaakte radijs als topping), gefrituurde snacks op een stokje en Curry Puff (pasteitjes met curry vulling) en Bak Kwa (Chinese vlees Jerky).

Voor de avond:
Chicken Rice (witte en donkere versie), Nasi Lemak (kokosrijst gerecht) , Yong Tofu (gevulde tofu en groenten), Char Kwee teo of kang kung groenten (Morning Glory) tot BBQ Sting Ray en Satay (niet de Hollandse Kip Sate), Bah Kut Teh (Spare ribs in kruidensoep), Chicken Curry, Fish head curry tot en met Mutton Soup (lam soep met orgaanvlees)

Zoete gerechten:
Ice Cream Sandwich (een sneetje zoete brood met een dikke plak gesneden roomijs), Ice Kachang (geschaafd ijs met diverse toppings), Chinees gebak tot en met verschillende Kuehs (kleurrijke zoete desserts meestal gemaakt van kleefrijstmeel)

Alles kan gedurende dag en op willekeurige tijdstip worden besteld en gegeten. Ik weet vrijwel zeker dat ik nog veel meer heerlijke gerechten vergeet te noemen. Mail me (via info@hetzesdegeluk.com) als je een recept van een van de bovenstaande gerechten wenst, dan neem ik dat graag mee voor de volgende keer!

Maar als er iets te vieren valt of er komen buitenlandse vrienden in Singapore als ik daar óók ben, dan is er standaard één gerecht dat samen gegeten moet worden: Singaporese Chili Crab.

Een typisch Singaporees gerecht waar alle smaken terugkomen in 1 gerecht: fris, zoet, hartig, pittig. Dit gerecht smaakt het lekkerste geserveerd met gestoomde of gefrituurde Man Tou buns (mini bao’s zonder vulling).

Chili crab werd door CNN als nummer 35 van de 50 werelds beste gerechten gekroond. Dit Singaporese iconische seafoodgerecht is een must om de culinaire ontdekkingsreis van food-liefhebbers compleet te maken.

Chili Crab wordt door de Singapore Tourism Board gepromoot als een van de bekendste nationale gerechten van Singapore. Dit gerecht kan je bestellen in diverse seafoodrestaurants over het hele eiland. Het wordt traditioneel met blote handen gegeten als middel om te genieten van het sappige krabvlees met de heerlijke zoete en pittige chilisaus. Het gerecht kan worden besteld met gestoomde “plain buns” of “gefrituurde buns” en is om je vingers bij af te likken.

Het gerecht wordt beschreven als “sensueel” en “zoet, maar ook hartig”, met een “luchtige textuur”. Modderkrabben (Scylla serrata) zijn het meest voorkomende type krabben dat voor het gerecht wordt gebruikt, hoewel zeker ook andere soorten krabben kunnen worden gebruikt.
Het kan klassiek (dikke saus, zoet en licht spicy) tot met een zeer pittige variant worden geserveerd. Ieder restaurant serveert het weer met subtiele smaakverschillen. Leuk om ze allemaal eens uit te proberen.

In het originele recept wordt de Scylla serrata krab gebruikt, maar andere krabsoorten (Noordzeecrab – Cancer pagurus), blauwe zwemkrab en de grootste Chionoecetes – snow crab of king crab en snow crab kun je ook bereiden.

Recept Singapore Chili Krab

Als ik aan mijn moeder of vader vraag wat de hoeveelheden zijn van de ingrediënten voor een Singaporees of Maleisisch gerecht, is het antwoord standaard: “Agak agak!” wat staat voor “ongeveer, een beetje, niet te veel en niet te weinig”!

Dit gerecht hoort dus vooral op gevoel bereid te worden, maar hierbij een smakelijk recept. Ik neem je graag mee op reis naar Singapore!

Voorbereidingstijd      15 minuten

Kooktijd                      30 minuten

Totale tijd                   45 minuten

Voor 2-4 personen

Ingrediënten:

1 grote rauwe krab (modderkrab – Scylla Serrata)
6 teentjes knoflook, grof gesneden

4 tot 8 rode chili pepers, grof gesneden

3 tot 6 gedroogde chili pepers
3 shallotjes, grof gesneden
1 stukje gember, grof gesneden
60 ml plantaardige olie
1 – 2 el belachan (trassi)
2 el gefermenteerde gele soja bonen pasta (Taucu) – optioneel
240 gram tomatenpuree
160 gram zoete chili sauce
2 ½ kopjes water
1 ei
3 el blanke azijn
Suiker naar eigen smaak
bosje koriander – optioneel
bosui, in ringen gesneden

gestoomde of gefrituurde Man Tou 馒头 – Bao buns

Bereiding:

Stap 1
Bereid de krab voor: Verwijder het schild (onderzijde) van de krab. Was en scrub de krab schoon. Verwijder de longen. Snij de krab in delen (poten apart en buik gedeelte in stukken hakken). Kraak de schaal (bij de dikke scharen) en zet de krab apart.

Stap 2
Breng een kleine pan met water aan de kook. Voeg de droge chilipepers toe en haal van het vuur. Laat het 10 tot 15 minuten weken tot het zacht wordt. Voeg de geweekte peper samen met de taucu, knoflook, verse rode pepers, sjalotten en gember in een keukenmachine. Pureer deze tot een pasta en zet apart.

Stap 3

Verhit olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de belachan (trassi) toe en bak deze los en roer goed 1 minuut door tot het geurig en geroosterd is. Voeg de knoflook-chilipasta toe en blijf roeren tot het geheel donkerder wordt van kleur. Voeg de tomaten toe en kook al roerend door tot ze hun olie vrijgeven. Voeg de krab, chilisaus en 2 ½ kopjes water toe en roer deze door de saus. Zet het vuur lager om te laten sudderen en dek het af. Kook tot de krab totdat deze helderrood en gaar wordt.

Stap 4

Kluts een eitje in een kom en voeg het geklutste ei in een dun straaltje toe in de pan. Roer heel rustig en zorg dat het ei niet te veel gekookt wordt, maar mooi vlokt in de saus.

Stap 5

Breng het extra op smaak met azijn en suiker Schep de krab over in een grote schaal en maak het gerecht af met gesneden bosui en bosu.
Serveer het met gestoomde of gefrituurde Mantous. (Te vinden in het vriesvak van de Aziatische supermarkt)

Eetsmakelijk! 慢慢吃 – Mànmàn chī! – Selamat makan!

TIPS & VARIATIES

Vervang de krab door alleen krabscharen, kreeft, garnalen, kip of gebakken vis of tofu.

Gebruik meer suiker en azijn voor minder pittigheid.

Gebruik meer eieren of 1½ tl maizena en 1½ el koud water als je een dikkere saus wil.

Vervang de Taucu (halfgefermenteerde sojabonen pasta) met Koreaanse Doenjang of Japanse Miso pasta

Heb je geen tomatenpuree, dan is tomatenketchup ook een goede vervanger. Gebruik dan bij het einde minder suiker.

 

Verder lezen

Cultuur

Regisseur verfilming Max Havelaar bekend

Interviews

Best of both worlds

Identiteit     Artikelen

Oproep: gemixte stamceldonoren gevraagd!

Menu