#Ontdek

Rosie Zheng: “Ze noemden mij een sushirol die ze in stukjes wilden snijden”

Geplaatst in: Portret, Expressie, Kunst, Muziek
Letters to the moon is een muzikaal duo dat journalistieke verhalen vertelt met de kracht van muziek. ‘Met andere woorden’ is een nieuw cross mediaal project, waarbij het tweetal op een andere frequentie gesprekken aangaat over maatschappelijke thema’s. In de hoop mensen op nieuwe manieren te leren kijken, luisteren en voelen, zetten zij hun muziek dit keer in het teken van het verhaal van Rosie Zheng.

Rosie Zheng is als klein meisje vanuit China naar Nederland gekomen en kwam terecht in een pleeggezin. Ze vertelt over verschillende momenten waarop anderen negatief reageerden op haar Chinese uiterlijk. “Als ik dan door de gangen liep, waren er vaak twee jongens uit een hogere klas, die ik eigenlijk helemaal niet kende. Zij riepen dingen als ‘kanker Chinees’ en ‘ga terug naar je eigen land’.

Dat speelde vrij lang, waardoor ik elke dag huilend thuiskwam.

Haar volledige verhaal vertelde ze aan ‘letters to the moon’ voor het project ‘Met andere woorden’. “Ik werd warm ontvangen en voelde mij veilig en begrepen tijdens het interview. Naar mijn idee hadden Emmalie en Ruth zich goed ingelezen in dit onderwerp en toonden ze oprechte interesse. Ik was eerst best wel zenuwachtig, maar dat viel al snel weg. Het was erg waardevol voor mij om te zien dat er mensen zijn die zo gepassioneerd met dit onderwerp bezig zijn en dit onder de aandacht willen brengen. Met dit project werd dit op een veelzijdige manier gedaan door zowel beeld, muziek en spraak te gebruiken. Hierdoor is er een hogere kans dat mensen zich informeren omdat de een het interessanter vindt om een liedje te luisteren, maar een ander om naar een podcast te luisteren. Er zijn hierdoor ook meerdere manieren om jezelf in te leven en dat is ook fijn. Kortom:

Het was een waardevolle ervaring en ik hoop dat dit project zorgt voor meer bewustwording en inlevingsvermogen.

De reeks ‘Met andere woorden’ bestaat dus uit een podcast op SoundCloud waarin Ruth van der Stouw en Emmalie Ermstrang in gesprek gaan met een medemens over iets wat hem of haar raakt. Aan de hand van het interview gaat het duo aan de slag met gitaren, woorden, gezang en melodieën. Het schrijfproces wordt vastgelegd op beeld in de vorm van een video op hun YouTube kanaal. Het uiteindelijke nummer is bedoeld als muzikale brief aan heel Nederland in naam van de geïnterviewde, met als doel ‘nieuws’ op een andere frequentie binnen te laten komen. Dit keer vonden zij het belangrijk om racisme te vertalen naar muziek, maar de volgende keer dan dat zo weer iets totaal anders zijn.

Ermstrang: “’Met andere woorden’ is iets wat voortvloeide uit onze drang te laten zien dat muziek en journalistiek heel goed samen kunnen gaan. Dit project gaat zo intensief aan de slag met een individu, dat nieuws ineens heel persoonlijk wordt. In plaats van dat een verhaal je koud laat, komt het nu veel makkelijker en doordringender binnen.”

Onze doelgroep is niet het hoofd, maar het hart, als het ware.

Van der Stouw: “Beiden zagen we hoe steeds meer mensen zich uit begonnen te spreken over anti-Aziatisch racisme. We konden simpelweg niet aan de zijlijn blijven toekijken en waren het er beiden over eens: er was geen betere manier voor ons om in actie te komen dan het gesprek op te zoeken en onze stemmen in de muziek te laten weerklinken. Rosies verhaal heeft ons geraakt, en bevestigde tegelijkertijd wat enkel een gesprek en een open hart voort kunnen brengen.”

‘Met andere woorden’ is vanaf vandaag te beluisteren en te zien op alle kanalen van ‘letters to the moon’. 

Verder lezen

Boeken     Column

Column: Schrijven over familie laat je voelen dat je ergens thuishoort, zo ervaarde André Nuse

Column

Column: Kapitein der Chinezen vormde schakel tussen gouvernement en Chinese gemeenschap

Interviews     Film
Educate yourself

In-Soo Radstake regisseerde documentaire ‘Indië Verloren… Selling a Colonial War’ over framing en propaganda van oorlog Indonesië: ‘Hoe krijg je het voor elkaar om iedereen zo te hersenspoelen?’