Sabrina Putri: “Ik mis mijn Indonesische kant steeds meer”

Geplaatst in: Identiteit, Portret, Interviews

Sabrina Putri (22, Nederlands-Indonesische) is student ‘Creative Business’, media professional en online content creator. In iets eenvoudigere termen: YouTuber, fotografe en expert op het gebied van alles wat er zich in de online wereld afspeelt. Al sinds 2012 is ze op YouTube te vinden en inmiddels heeft ze een bereik van 114.000 abonnees en bijna 45.000 volgers op Instagram. Wie is deze jonge, getalenteerde vrouw nu eigenlijk? We nemen een kijkje achter de schermen!

 

Het begon voor Sabrina allemaal zo’n tien jaar geleden. “Het internet voelde voor mij als een frisse start. Ik kon mezelf neerzetten zoals ik dat zelf graag wilde. Niet langer hoefde ik mij te bewijzen bij klasgenootjes of vriendinnen. Niemand kende mij op het wereldwijde web. Nog steeds kan ik er mezelf zijn, als is het internet met de jaren wel gegroeid en veranderd.”

Zo’n kans klinkt voor velen verleidelijk in de oren, maar wie denkt dat haar leven op YouTube een sprookje was, heeft het mis. Sabrina kreeg, net zoals vele andere YouTubers, regelmatig haatreacties naar haar hoofd geslingerd. Ze is er zelfs een poosje mee gestopt. “Ik voelde een leegte. De mensen die achter hun beeldscherm negatieve comments achterlieten, hadden iets van mij afgepakt. Op een gegeven moment heb ik een knop weten om te zetten.”

Waarom zou ik ergens mee moeten stoppen als ik er energie van krijg? Passie loopt uiteindelijk zoals het moet lopen.

En zo pakte Sabrina de draad weer op en bleven er nieuwe video’s verschijnen. Haar kanaal stroomde vol met content over fashion, beauty, food, interieur & lifestyle. Steeds vaker ontmoette Sabrina kijkers die heel graag met haar op de foto wilden. “Daar verbaas ik mij nog steeds over. Ik waardeer het enorm, maar ben van nature heel bescheiden. Eigenlijk ben ik maar saai als je mij vergelijkt met andere bekende online gezichten. Toch liegen de cijfers er niet om. Als ik dan oog in oog sta met een van mijn kijkers, voelt wat ik doe pas écht.”

Met bijna 45.000 volgers op Instagram en 114.000 abonnees op YouTube, is die bijzondere band met haar publiek misschien lastig te bevatten voor buitenstaanders. “Op sociale media platforms zijn we toegankelijker dan de mensen die je ziet op televisie.  De afstand is veel kleiner. Zelf ben ik een ‘vriendenmens’ en daar is het ook het meest mee te vergelijken: een grote groep vriendinnen. Mijn kijkers komen zelf met hun persoonlijke verhalen, waardoor ik die terugkoppeling mag ervaren.

Er wordt binnen onze community naar elkaar geluisterd.

Het persoonlijke verhaal van Sabrina is meer dan haar online leven. Haar tweede naam ‘Putri’, wat Indonesisch is voor prinses, licht al een tipje op van de sluier. Op eenjarige leeftijd verhuisden Sabrina, haar Indonesische moeder en Nederlandse vader naar Nederland. Tot op twaalfjarige leeftijd keerde ze jaarlijks terug met haar ouders. Op een gegeven moment vond ze de vakanties niet zo interessant meer en werden de bezoekjes aan Indonesië sporadisch. “Nu mis ik dat wel steeds meer, die Indonesische kant van mij. Ik spreek een redelijk woordje Bahasa en ook Javaans kan ik tot op zekere hoogte verstaan.  Als ik daar dan rondloop, voelt het als een thuis voor mij. Misschien dat ik in de toekomst een poging doe een Indonesisch kanaal te starten of meer te laten horen van de taal op mijn huidige platforms. Het is toch een deel van mij.”

 

De jonge Sabrina groeide dus op met twee culturen, al leek ze dat zelf niet altijd bewust door te hebben. “Mensen dachten altijd dat wij thuis veel Indonesisch aten, maar er werd mij voornamelijk Hollandse pot voorgeschoteld. Nu ik op mezelf woon, sta ik zelf in de keuken. Ik dacht altijd dat het aan mij lag, dat ik nauwelijks recepten volg als ik kook. Blijkbaar is dat een karaktertrekje met Indonesische roots. Op gevoel kokkerellen. Iets typisch Nederlands is dan weer mijn gevoel voor humor. Mijn moeder is naïever dan ik en neemt alles aan. Ik daarentegen, heb een goede dosis aan Nederlandse nuchterheid opgepikt. Sarcasme staat niet in het Indo-woordenboek,” lacht Sabrina.

Een multiculturele achtergrond heeft ook zo zijn keerzijde. Iets wat Sabrina steeds meer besefte met de huidige ontwikkelingen rondom #BlackLivesMatter. “Vroeger werd ik vaak gepest. Regelmatig uitgescholden worden met ‘Chinees’ of ‘Babi Pangang’ was daar onderdeel van. Verder heb ikzelf gelukkig niet heel veel racistische ervaringen om op te noemen, maar ik weet dat mijn moeder er wel meer mee te maken krijgt dan ik. De protesten die de laatste tijd in het nieuws komen hebben mij weer wakker geschud.

Ik vind het nog steeds lastig om erover te praten, maar het is en blijft een belangrijk thema.

Zelf is Sabrina duidelijk in hoe ze naar haar eigen identiteit en dat van anderen kijkt. “Als jij als persoon niet leuk bent, dan ben je als persoon niet leuk. Dat heeft niets met je kleur, afkomst of verleden te maken. Of je nu uit Nederland, Indonesië of ergens anders vandaan komt, het gaat erom wie bent en wie je wilt zijn. Het draait om jou als persoon.”

 

 

Verder lezen

Column

Column: Indische bijna-doodervaring

Boeken

Boekentip: Het dossier van de drakendoder

Identiteit     Portret

Acteur Michael Schnörr: “Cultuur is slechts een aangeleerde gewoonte”