De Rotterdamse Indiëherdenking heeft kennis genomen van wat er bij de Amsterdamse Indiëherdenking speelt: “Wij maken in Rotterdam onze eigen keuzes, dat betekent dat we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië herdenken maar ook de Indische cultuur en het leven vieren. We gaan de discussie over lastige onderwerpen niet uit de weg, graag gaan we hier na 15 augustus verder op in als daar nog behoefte aan is. Aan burgemeester Femke Halsema: U bent van harte uitgenodigd op de Rotterdamse Herdenking en aansluitend op herdenkingsfestival Floating Pasar. We willen graag onze visie – herdenken en vieren – op 15 augustus met u delen.”
Rotterdam is een vooruitstrevende stad. Dat wil het jonge bestuur van Stichting 15 Augustus 1945 regio Rotterdam ook met 15 augustus, de dag van de Indiëherdenking. Daarom herdenken ze niet alleen op deze datum, maar vieren ze ook het leven op herdenkingsfestival Floating Pasar. Met herdenken en vieren willen ze het soms complexe Indische verhaal toegankelijk maken voor de volgende generatie en andere culturen.
Praktisch ziet dat er zo uit: tijdens de herdenkingsplechtigheid in de ochtend herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Dat gaat door in het herdenkingsfestival Floating Pasar waar ze via muzikale optredens, dans, filmvertoningen, een expositie en natuurlijk eten de veelzijdigheid van de Indische cultuur laten zien.
Herdenking
In navolging van de grote opkomst vorig jaar wordt dit jaar de Indiëherdenking verplaatst naar de Boompjeskade waar meer publiek terecht kan. Deze plechtigheid is van 11:00 tot 12:00. Sprekers zijn locoburgemeester Vincent Karremans en presentatrice Jet Sol die een persoonlijk verhaal deelt. Muzikant Jordan Roy (X-Factor en Songfestival) zorgt voor de muzikale omlijsting. Aansluitend wordt een krans gelegd bij het Straatsieraad (Indië monument) aan de Boompjes.
Floating Pasar
Die blik naar de toekomst komt tot uiting tijdens de tweede editie van herdenkingsfestival Floating Pasar. Dit vindt plaats in de Leuvehaven in samenwerking met het Maritiem Museum. Bestuurslid Dewi Reijs: “Op een laagdrempelige manier komt het publiek op de Floating Pasar in aanraking met het Indische verhaal door zang, dans, film en eten. Mijn wens is dat dit een vaste waarde wordt op 15 augustus.”
Van 10:00 tot 22:00 zijn er optredens van onder andere Dave von Raven (Indorock dj-set), Jordan Roy en Miss Cartier. Er is een opening van de tweede editie van portretten expositie ’Spekoekfamilies’, een kindprogramma en er zijn filmvertoningen van Kung Fu Leeuw en Kleinkinderen van de Oost met aansluitend een Q&A met de makers. Uiteraard zijn er ook veel eettentjes, dit jaar op pontons, met onder andere Perry de Man met de Tokoboot, Molukse en Indische foodkramen.
De Rotterdamse Indiëherdenking heeft kennis genomen van wat er bij de Amsterdamse Indiëherdenking speelt: “Wij maken in Rotterdam onze eigen keuzes, dat betekent dat we alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië herdenken maar ook de Indische cultuur en het leven vieren. We gaan de discussie over lastige onderwerpen niet uit de weg, graag gaan we hier na 15 augustus verder op in als daar nog behoefte aan is. Aan burgemeester Femke Halsema: U bent van harte uitgenodigd op de Rotterdamse Herdenking en aansluitend op herdenkingsfestival Floating Pasar. We willen graag onze visie – herdenken en vieren – op 15 augustus met u delen