#Ontdek

Shadow & Bone: Het racismedebat gevoerd in een magische wereld

Geplaatst in: Cultuur, Recensies, Film
‘Shadow & Bone’. Een nieuwe serie op Netflix gebaseerd op de Grisha trilogie van succesvolle auteur Leigh Bardugo. Acht afleveringen van ongeveer een uur vol magie, vriendschap, epische stunts, liefde, plottwists en spanning. Ook komen maatschappelijke problemen en thema’s als racisme, diversiteit en identiteit naar voren, vermomd in een fantasierijk jasje. Wat hoopt hoofdrolspeelster Jessie Mei Li het publiek mee te geven via haar karakter Alina Starkov?

‘Shadow & Bone’ vertelt het verhaal van Alina Starkov, een eenzame wees en cartograaf. Nooit heeft zij zich echt ergens thuisgevoeld, doordat er altijd neergekeken werd op haar afkomst. Haar beste vriend Mal is de enige persoon die ze kan vertrouwen. Op een zeker moment ontdekt ze een unieke kracht die haar in de weelderige wereld van de magische elite van het koninkrijk duwt: de ‘Grisha’. Zou zij de sleutel kunnen zijn tot het ontrafelen van het mysterie van de ‘Shadow Fold’ en ‘Ravka’ kunnen bevrijden?

 

Alina Starkov is half ‘Ravka’ en half ‘Shu’. Deze landen zijn in oorlog – wat betekent dat ze haar hele leven door anderen is beledigd en racistisch is misbruikt. Actrice Jessie Mei Li heeft een Chinese vader en een Engelse moeder, waardoor haar eigen verhaal raakt aan dat van Alina. “Natuurlijk hebben veel bi-raciale mensen verschillende ervaringen, maar om mijn ervaring weerspiegeld te zien in Alina’s karakter was echt interessant voor mij. Ze is opgegroeid in een land waar ze er constant aan wordt herinnerd dat ze er anders uitziet – dat ze anders is. Maar zo voelt zij het zelf niet.”

En dat is het soort duw- en trekgevoel dat je krijgt als je er wanhopig bij wilt horen, maar iedereen zorgt ervoor dat je weet dat je dat niet doet.

Alina wordt er continu door anderen op gewezen wie haar ouders zijn, terwijl ze eigenlijk helemaal geen band met hen heeft kunnen opbouwen. Mei Li herkent zich op dit vlak in haar karakter. “Ik heb niet zo veel met mijn Chinese afkomst als ik zou willen. Mijn vader kwam naar Engeland toen hij een tiener was. Doordat hij veel gepest werd op school, is hij nu de meest Engelse man die je je maar kunt voorstellen. Dat geldt ook voor mij. Ik ben hier in Brighton opgegroeid en ik ging naar school in een overwegend blank gebied. Daar was ik altijd de Aziatische, de Chinese, maar ik heb niet de band met Hong Kong zoals ik dat zou willen.”

Trailer ‘Shadow & Bone’: Alina Starkov

Hoewel de ‘Grishaverse’ een hele andere wereld is, vindt de discussie rond racisme ook plaats op het doek. Subtieler, maar heel overtuigend. Mei Li legt uit waarom. “Racisme is zo bizar, maar niet iedereen wil of kan dat zien. Misschien is het omdat je kijkt naar iets dat erg op onze realiteit is gebaseerd en voel je je direct aangevallen. Het is bijna veiliger om het gesprek te voeren in een fantasiesetting. Je kunt objectiever zijn, omdat deze mensen niet bestaan ​​en de etniciteiten anders zijn. Je kunt racisme in een nieuw licht zien, zonder het gevoel te krijgen dat je erbij bent. Juist omdat het verhaal zich afspeelt in een fantasiewereld, benadrukt de serie op een subtiele manier de absurditeit van racisme. Ik hoop dat we de gedachten en vooroordelen van mensen over ras op die manier kunnen veranderen.”

‘Shadow & Bone’ is nu te zien op Netflix.

Verder lezen

Interviews     Expressie     Kunst     theater

#Ontdek

Loulou Rhemrev: “In het jongenskamp werd het knopje ‘empathie’ uitgezet”

Film

Go Anime: eerste streamingsdienst anime in Nederland

Identiteit     Portret     Interviews

Ojanne de Vries-Chang: “Als je de regels van het spel wilt veranderen, moet je de politiek in”