#Ontdek

Stephanie Teekens: “Ik wil kinderen de Indische geschiedenis meegeven”

Geplaatst in: Boeken, Identiteit, Interviews, Expressie, Kunst
Stephanie Teekens (39, Indisch-Nederlandse) kreeg door familieverjaardagen en de Indische keuken wel door dat ze een bijzondere achtergrond had, maar voelde zich er niet per se tot aangetrokken. Dit veranderde toen ze zelf kinderen kreeg en zichzelf begon af te vragen wat ze aan hen door kon geven. Wat wist ze nu eigenlijk van haar roots?

Onlangs gaf Teekens een kinderboek uit: ‘Mama, waarom zijn wij Indo’s?’. Het boekje vertelt het verhaal van haar dochter die in haar dromen kan tijdreizen. Zo belandt ze in het jaar 1958, in Indonesië. De plek waar ze het jongetje Frankie ontmoet, haar opa. In haar dromen doorloopt ze met haar leeftijdsgenootje allerlei belangrijke gebeurtenissen. Van contractpensions en bootreizen tot aan het huis in Nederland. Wanneer ze wakker wordt met vragen, gaat ze op zoek naar antwoorden bij haar moeder of tante.

Naar de in het verhaal verwerkte informatie moest Teekens zelf eerst ook op zoek. “Ik wist dat mijn tante veel bezig was met onze familiegeschiedenis. Af en toe liet ze mij de stamboom zien als ze weer een ver familielid had gevonden. Pas toen ik interesse kreeg in mijn Indische achtergrond kwam ik erachter hoe veel ze eigenlijk had gevonden. Zo heeft zij bijvoorbeeld velen brieven gedigitaliseerd, die ik voor mijn boek nu heel gemakkelijk kon lezen.”

Het waren brieven tussen mijn opa en oma, wat mijn beeld van hen compleet veranderde. Ik kreeg meer zicht op de dingen die zij meegemaakt hebben.

Het verhaal wordt ondersteund door illustraties die zijn gemaakt door Teekens zelf. De ideeën voor deze beelden ontstonden door Teekens’ hoofdpersonage: haar dochter. “Mijn kinderen tekenen ontzettend veel. Op een dag ben ik daar gewoon bij gaan zitten en mee gaan doen. Mijn dochtertje teken ik al sinds ze een klein meisje was. Doordat ik moest denken aan mijn vader op haar leeftijd, tekende ik hem erbij.”

Toen ontstond de gedachte om hier woorden aan toe te voegen en voor je het weet maak je een boek.

Inmiddels is het kinderboek voor de tweede keer gedrukt en is het te koop op verschillende plekken en op de website. “De eerste druk was binnen zes dagen uitverkocht. Ik hoop op een derde druk en op meer plekken waar het kinderboek te koop zal zijn. Ook al kunnen de verhalen uit de tijd van de eerste generatie heel heftig zijn, moeten ze wel doorgegeven worden. De Nederlandse geschiedenis is namelijk niet anders dan de Indische. Als je zelf kinderen hebt, vraag je jezelf af wanneer je ‘het’ ze moet vertellen. Met dit boek hoop ik dat die geschiedenis iets wordt wat er ‘gewoon’ is en waar ze mee op kunnen groeien. Indisch zijn is namelijk zo veel meer dan van muziek houden, familie en lekker eten.”

Het boek ‘Mama, waarom zijn wij Indo’s is hier te bestellen. Vanaf januari 2022 verschijnt ook de verdiepende podcastreeks omtrent het kinderboek.

Verder lezen

Column

Column: ‘Kun je ook half Indisch zijn?’

Boeken     Column     Erfgoed

Column: Wat Melati van Java ons kan leren op Internationale Vrouwendag

Historie
Educate yourself

Ethische politiek: hoe een ereschuld leidde tot het ontwikkelen van de inheemse bevolking