Theatervoorstelling East Side Story (ADAK) brengt Molukse geschiedenis tot leven in Schattenberg en Bovensmilde

Geplaatst in: Cultuur, theater
Schattenberg, 1950. Fotocollectie Anefo via Nationaal Archief
De theatervoorstelling East Side Story gaat over de Moluks-Nederlandse geschiedenis en is van 31 mei t/m 12 juni te zien in Drenthe. Het is een avondvullende beleving, waarbij je per bus (of fiets) de reis maakt van voormalig woonoord Schattenberg naar de Molukse wijk in Bovensmilde. Deze bijzondere plekken staan in dit locatietheater symbool voor álle woonoorden en Molukse wijken in Nederland. De hele ervaring van East Side Story duurt bij benadering van 18.00 tot 23.00 uur en speelt zich af op drie verschillende, maar dicht bij elkaar gelegen locaties in de gemeente Midden-Drenthe. Het stuk maakt deel uit van het theaterdrieluik Aan de andere kant (ADAK).

Locatie I: Schattenberg herbeleven
Speciaal voor East Side Story wordt Herinneringscentrum Kamp Westerbork herbouwd in een stukje Schattenberg, het voormalige Molukse woonoord. Na de oorlog werden ruim tweeduizend Molukkers gehuisvest in één van de meest beladen locaties van Nederland, een voormalig concentratiekamp. De naam werd veranderd van kamp Westerbork in Schattenberg.

Tijdens de voorstelling wordt het publiek in kleine groepen langs de scènes geleid en krijgt het verschillende taferelen en scènes te zien over het leven in de woonoorden. Op het terrein neemt het kunstwerk Het Nest van de Kaketoe een prominente plaats in. In en rond het kunstwerk worden voorwerpen geplaatst van oud-bewoners van Schattenberg die herinneren aan het leven in het kamp.

Konden Molukkers en Nederlandse aan elkaar wennen? Hoe leef je als je denkt dat je spoedig terugkeert naar je land van herkomst? Hoe beleefden de Nederlandse medewerkers de plotselinge confrontatie met een nieuwe cultuur en bijbehorende gewoontes? Wat was voor beide kanten fijn en wat niet?

Bekijk hier het verhaal van Anis de Fretes:

Locatie II: samen genieten van heerlijk eten en muziek
Op een paar kilometer afstand van het Herinneringscentrum kan het publiek in een gemoedelijke festivalsfeer genieten van een gezamenlijke Molukse-Nederlandse maaltijd en van Nederlandse en Molukse muziek. Hier is ook ruimte om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.

Onderstaande video gaat over het tweede deel van ADAK, Buitenspel: 

Locatie III: een verhaal in de Molukse wijk
Midden in de Molukse wijk in Bovensmilde speelt het slot van de voorstelling. De tribune kijkt uit op twee woningen, die het decor vormen van het verhaal van Molukse mensen die in een nieuwe wijk terechtkomen en een tussenweg moeten zien te vinden in het behouden van Molukse gewoontes en het integreren in de Nederlandse samenleving. Gezien vanuit het ’toen’ en vanuit het ‘nu’.

East Side Story gaat over liefde en verdriet, strijd en acceptatie, humor en tragiek. Vanuit de ene en de andere kant, vanuit Moluks én Nederlands perspectief. Het is een spectaculaire voorstelling met visuele vondsten, muziek, zang en dans, professionele acteurs en amateurspelers. Een verhaal van nu over mensen uit de Oost, waarin de tweede, derde en vierde generatie centraal staan.

East Side Story is een voorstelling met meer dan honderdvijftig spelers, muzikanten, figuranten en crewleden met zowel Nederlandse als Molukse roots. Of beide. Het script voor Bovensmilde wordt geschreven door journalist en schrijfster Sylvia Pessireron. Over de scènes in voormalig Schattenberg buigen onder andere Anis de Fretes en schrijfster Dinah Marijanan zich.

Verder lezen

Film

Uitgelichte CinemAsia films: verbannen door Soeharto, het lot van een Papua-meisje en een geheime taal onder Chinese vrouwen

Interviews     Historie

Benjamin Caton organiseert dekoloniale herdenking: ‘Het is niet zo dat je de ene pijn moet ontkennen om de andere te erkennen’

Erfgoed
Educate yourself

Zo verkochten Nederlands-Indië én Indonesië opium om oorlogen te financieren