Uitgelichte CinemAsia films: verbannen door Soeharto, het lot van een Papua-meisje en een geheime taal onder Chinese vrouwen

Geplaatst in: Film
een still van de film Orpa (Theo Rumansara)

CinemAsia Film Festival 2023 is van start gegaan. Het filmfestival toont films uit Aziatische landen of films van Aziatische regisseurs. CinemAsia wordt jaarlijks gehouden in Amsterdam. MDBP selecteert interessante films uit Indonesië en China.

Documentaire The Exiles
Toen Soeharto in 1965 aan de macht kwam in Indonesië was een van zijn meest ingrijpende acties een massale zuivering van leden van de Indonesische Communistische Partij (PKI). Duizenden mensen kwamen om het leven en een groot aantal inwoners werd verbannen. Decennia later is de invloed van zijn 31-jarige bewind nog steeds voelbaar. Deze nauwkeurige documentaire volgt voormalige PKI-leden die naar Europa zijn gevlucht en daar een nieuw leven hebben opgebouwd. Het geeft op bedachtzame wijze hun ontheemde gevoel van verbondenheid weer en laat zien hoe ze trauma’s uit het verleden met zich meedragen.

The Exiles verweeft op behendige wijze archiefmateriaal met nieuwe interviews, en presteert het om de gecompliceerde geschiedenis van een natie op persoonlijke wijze aan het licht te brengen. Gefilmd in Nederland, Tsjechië, Zweden, Duitsland en Indonesië, herinnert de film ons aan de geschiedenis die van generatie op generatie wordt overgedragen, en hoe lastig het kan zijn verhalen uit het verleden te vertellen wanneer je thuis slechts een verre herinnering is.

The Exiles is op 10 en 11 maart te zien in Rialto VU in Amsterdam. Op 10 maart is er een panel met bannelingen en op 11 maart is er een Q&A met regisseur Lola Amaria. Er zijn geen kaartjes meer beschikbaar voor de vertoning van 12 maart.

Speelfilm Orpa
Orpa is een tienermeisje van Papua dat ervan droomt verder te studeren. Haar ambities worden echter onderbroken door het plan van haar vader om haar uit te huwelijken aan een rijke man die twee keer zo oud is als zij. Orpa weigert de vicieuze cirkel te herhalen om zo een gehoorzame echtgenote te worden, zoals velen voor haar, en ontsnapt en gaat naar een nabijgelegen stad. Ze kruist het pad van Ryan, een muzikant uit Jakarta, die haar vraagt hem door de jungle te leiden. Tijdens hun reis krijgen de twee een band over hun gedeelde eenzaamheid en onvervulde dromen.

Dit speelfilmdebuut is geïnspireerd op het schrijnende lot dat veel Papua-meisjes hebben ondergaan, maar laat ook andere uitdagingen zien waarmee veel Papua’s momenteel worden geconfronteerd, zoals het gebrek aan basisinfrastructuur en de beperkte onderwijsmiddelen. Orpa deelt een verhaal over veerkracht en de moed om los te komen van eeuwenoude tradities en inspireert hoop voor toekomstige generaties.

Orpa is op 9 en 11 maart te zien in Studio/K en op 12 maart in Rialto VU in Amsterdam. Op 11 maart is er een Q&A met regisseur Theo Rumansara.

Documentaire Hidden Letters
Eeuwenlang werden vrouwen in China gedwongen tot onderdrukkende huwelijken en mochten ze niet lezen of schrijven. Ze ontwikkelden onderling een geheime taal die bekend staat als Nüshu. Nüshu bracht generaties Chinese vrouwen samen in een systeem van verhalen vertellen dat was uitgevonden om hun solidariteit te uiten.

In het hedendaagse China zijn twee vrouwen verbonden door hun passie voor deze unieke taal. Nadat haar huwelijk op de klippen gelopen is, staat Xin, een museumgids in Jiangyong, te popelen om de oude taal onder de knie te krijgen. Simu uit Shanghai is een fan van muziek en Nüshu, maar huwelijkse verwachtingen blijven haar onder druk zetten en afleiden van haar passies. In een cultuur waar het patriarchaat blijft bestaan, worstelen de twee vrouwen om hun eigen weg in het leven te vinden.

In deze meeslepende documentaire richt regisseur Violet Du Feng haar lyrische lens op het moderne leven van de hoofdrolspelers in relatie tot Nüshu, waarbij ze de nadenkende en optimistische manier van zusterschap benadrukt die zit in deze eeuwenoude vorm van schrijven, overgeleverd van de oudheid tot nu.

Hidden Letters is op 9 maart te zien in Rialto VU in Amsterdam. Ook is de film te huren op Amazon, Apple TV en Google Play.

Verder lezen

Column

Column: Brieven uit Japan

Identiteit

Lezing over het onderzoeken van je Chinees-Indonesische roots in Voorburg

Identiteit     Film
Recensie

Moluks familiedrama ‘Pulang’: vergeet nooit je afkomst