#gemeenteraadsverkiezingen

Venita Dada-Anthonij van D66 Utrecht: ‘Zeker in de politiek moet je je er bewust van zijn dat je niet alles weet’

Geplaatst in: Interviews
Venita Dada-Anthonij (41) staat als vierde op de lijst van D66 voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Tevens is ze de gemeentelijke campagneleider van de partij. Venita Dada-Anthonij werkt in marketing en is medeoprichter van een campagnebureau, waar ze vooral trainingen geeft. MDBP sprak ook met kandidaten van ChristenUnie, Nederland met een PLAN en BIJ1.

Ben je opgegroeid met politiek om je heen?
Mijn vader keek altijd naar de politiek hoe andere mensen naar voetbal kijken: met behoorlijk veel kritiek. Toen ik achttien was begon het besef te komen dat ik mogelijk iets op politiek vlak wilde betekenen voor de maatschappij, maar dat werd thuis niet zo aangemoedigd. Hun zorg was dat ik het vanwege mijn afkomst wel eens lastig zou kunnen krijgen.

Wat is jouw achtergrond?
Mijn opa was Moluks en mijn oma was Indo-Europees. Ze had een Javaanse moeder en een Duitse vader. Mijn opa heeft op een positieve manier mijn opvoeding bepaald. Hij vond dat we blij moeten zijn dat we in Nederland wonen en hij straalde altijd dankbaarheid uit, met tegelijkertijd een trots en bewustzijn van onze afkomst. Nu ben ik zelf wat ouder en probeer ik meer te weten te komen over mijn roots. Generaties geleden bleek er een Nederlander in de stamboom voor te komen die op zijn veertiende als scheepsjongen op een VOC-schip ging werken en uiteindelijk op de Molukken terechtkwam. Zulke ontdekkingen roepen vragen op.

Tekst gaat verder onder de foto

Hoe lang ben je politiek actief?
Toen ik in Engeland woonde zag ik grote klassenverschillen. Dat was het moment waarop ik wist dat ik eenmaal terug in Nederland politiek actief wilde worden. Daarom werd ik in 2015 lid van D66, een partij die ervoor staat dat iedereen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, mee mag en moet kunnen doen in de maatschappij. In de aanloop naar de vorige gemeenteraadsverkiezingen ging ik naar een informatieavond over kandideren. Het sentiment was: stel je kandidaat, we hebben meer vrouwen nodig in de politiek. Ik kende toen niemand en had nog niet de intentie me kandidaat te stellen. Uiteindelijk kwam ik toch op de 21e plek op de lijst en zo ben ik het team ingerold. Sinds 2017 ben ik echt politiek actief.

Waarom heb je voor deze partij gekozen?
Het vertrouwen op de eigen kracht van mensen is een belangrijk standpunt van D66. Dat sprak mij het meeste aan in de partij. Als je anderen op de juiste manier faciliteert kunnen ze heel ver komen. Maar we moeten ook denken aan de mensen die zelf niet die kracht hebben. Ik ben opgegroeid in Overvecht en had een – naar Nederlandse maatstaven – behoorlijk strenge opvoeding met veel verwachtingen. In groep acht kreeg ik een mavo-advies terwijl mijn ouders dachten dat ik gymnasium wel aankon. Ik zat ook op een school waar meer kinderen die net als ik een andere achtergrond hadden een lager schooladvies kregen. Na zes jaar haalde ik toch mijn gymnasiumdiploma. Ik heb ontzettend goede begeleiding gehad van docenten, dat zal ik nooit vergeten. Het lagere schooladvies zorgde ervoor dat ik met twijfels over mezelf verderging in mijn leven, en dat speelt soms nog steeds een rol.

Wat is jouw belangrijkste standpunt en waarom?
Ongeacht waar je wieg staat vind ik het belangrijk dat iedereen eerlijke en gelijke kansen krijgt. Mijn drie kinderen groeien op in andere omstandigheden dan hoe mijn jeugd eruitzag. Ik ben me er erg van bewust dat het leven niet voor iedereen hetzelfde loopt. Veel mensen hebben geluk, en ik ben daar een van. Ik hoop dat wij beseffen dat met geluk de verantwoordelijkheid komt om het door te geven aan anderen. Kinderen met een schooladvies lager dan hun potentie krijgen niet dezelfde kansen. Zo worden deze kinderen tekortgedaan, en gaat voor de maatschappij ook een boel verloren.

Heeft jouw achtergrond invloed op je politieke profiel?
In een tussenpositie draag je een grote tweestrijd in je. Mijn identiteit heeft zoveel kanten: denk aan de geschiedenis tussen Nederland en Indonesië, aan die van de Molukken, en aan mijn Duitse kant. Mijn achtergrond heeft me geleerd om niet snel te veroordelen, overal zit een verhaal achter. Mensen ontstaan niet zomaar. Ik ook niet. We zijn een product van ons eigen verleden – in mijn geval verledens.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Ik hoop dat ik het vertrouwen kan verdienen door te laten zien dat ik niet de intentie heb het alleen bij woorden te laten. Ik heb zelf jarenlang de politiek gevolgd en dan kijk je ook toe als inwoner van Nederland. Dan hoop je dat je het zelf anders gaat doen.

Wat wil je voor jouw gemeente betekenen?
Ik heb meegeschreven over veiligheid in het verkiezingsprogramma van D66 in Utrecht. Jongeren die het verkeerde pad opgaan hebben vaak gewoon betere ondersteuning nodig uit hun omgeving. Ik heb zelf ook een zoon van zestien en wij hebben het geluk dat we hem een omgeving kunnen bieden waarin hij het beste uit zichzelf kan halen. Een andere moeder zit in een flatje in Overvecht en kan dat misschien niet voor haar kind. Ik wil me inzetten tegen discriminatie en racisme, en strijden voor gelijkheid, inclusie en diversiteit – want met de juiste intenties hebben die laatste woorden betekenis.

Wat zou je in de politiek willen bereiken?
Ik hoop natuurlijk verkozen te worden in de gemeenteraad, en dat na de raadsperiode anderen zien dat ik iets voor hen heb verbeterd. Als is het maar voor één iemand. Veel mensen lopen rond in de illusie dat ze alles weten. Zeker in de politiek moet je je er bewust van zijn dat je niet alles weet. Ondanks dat ik zelf ben opgegroeid in Overvecht heb ik geen besef van wat mensen daar nu meemaken. Het is belangrijk die blinde vlekken te zien en te zoeken naar mensen die deze ervaring of kennis wel hebben. Alleen dan kom je in een politieke rol tot de juiste oplossingen.

Venita voert campagne met D66 bij de Stadhuisbrug in Utrecht.

Verder lezen

Identiteit

Gezocht: derde en vierde generatie Indische Nederlanders voor serie interviews over identiteit

Cultuur     Expressie

Van drakendans tot knipkunst: dit is er te doen met Chinees Nieuwjaar

Cultuur

Tentoonstelling ‘Menyala’ laat Molukse geschiedenis en veerkracht zien, én helpt jonge Molukkers die op zoek zijn naar hun roots