#gemeenteraadsverkiezingen

Papua-activist Julia Jouwe van BIJ1 Delft heeft strijden tegen onrecht in haar bloed zitten

Geplaatst in: Interviews
Julia Jouwe (25) staat als vijfde op de lijst van BIJ1 voor de gemeenteraadsverkiezingen van Delft. Ze is journalist en activist. Ook is ze mede-oprichter van The Young Papua Collective en West Papua Ambassador van the United States of Africa. MDBP sprak ook met kandidaten van D66, ChristenUnie en Nederland met een PLAN.

“Mijn vader en opa zijn politieke vluchtelingen uit West-Papua. Mijn opa streed voor een onafhankelijk West-Papua”, vertelt ze. In 1961 won haar opa Nicolaas Jouwe de ontwerpwedstrijd voor de vlag van onafhankelijk West-Papua. De vlag, ook wel De Morgenster genoemd, staat symbool voor hoop en de onafhankelijkheidsstrijd. Vanaf 1962* hoort Papua bij Indonesië, maar er werd een referendum beloofd. In 1969 werd unaniem gestemd op bij Indonesië blijven en niet onafhankelijk worden. De uitkomst bleek een schijnvertoning. Papua en West-Papua zijn ondanks de strijd om de onafhankelijkheid nog altijd Indonesische provincies.

Nicolaas Jouwe vluchtte in 1962 met zijn vrouw en twee jonge kinderen naar Nederland. “Aan de keukentafel bij mijn vader thuis ging het altijd over politiek. Mijn vader heeft zijn wortels in Nederland gelegd: hij wilde zekerheid creëren. Voor mijn opa was alles tijdelijk, tot zijn meubels aan toe. ‘Voor je het weet gaan we weer terug’, was zijn gedachte”, vertelt Jouwe.

Politieke bewustzijn
In 2017 ging Julia Jouwe voor het eerst naar West-Papua, wat haar politieke bewustzijn aanwakkert. “Dat was echt het omslagpunt voor mij. Ik ging me meer in mijn achtergrond verdiepen door boeken te lezen en vragen te stellen aan mijn vader. Vlak na mijn eerste reis overleed mijn opa en gingen we terug naar West-Papua voor zijn begrafenis. Na het overlijden van mijn opa besefte ik me dat ik veel dingen niet weet, terwijl hij er graag over sprak. Een oude Papuatraditie is oral history, het vertellen van de geschiedenis”, legt ze uit.

Rellen
Toen Julia Jouwe in 2019 weer naar Papua ging, braken er rellen uit omdat Papuastudenten op Java racistisch werden bejegend. Ze werden ervan verdacht de Indonesische vlag te besmeuren en werden daarop voor aap uitgemaakt. De Papuastudenten werden opgepakt. Het incident reet oude wonden open en zorgde voor een golf van protesten op Papua. Er was veel onrust: demonstranten werden opgepakt en er vielen binnen een maand 59 doden. “In Nederland werden protesten georganiseerd uit solidariteit. We waren zo verdrietig en boos dat het gebeurde. Tegelijkertijd bracht het Papuajongeren ook samen en is daaruit The Young Papua Collective ontstaan”, blikt Jouwe terug. Sinds die tijd woont ze vaker demonstraties bij over Palestina, Afghanistan en de klimaatbeweging.

Tekst gaat verder onder de foto

Intersectionaliteit
Julia Jouwe zet zich zo’n twee jaar in voor BIJ1. “Het is van oorsprong een activistische partij. Dat is het bijzondere aan BIJ1. We gaan niet de politiek in voor macht of omdat we graag politiek willen bedrijven, maar als activisten zien we dat je met politiek verandering teweeg kunt brengen. Wat ons ook onderscheidt is de intersectionele aanpak”, legt ze uit. Intersectionaliteit betekent dat mensen in een samenleving discriminatie en onderdrukking op meerdere vlakken kunnen ervaren, die elkaar als het ware kruisen. “Ik ben een vrouw van kleur, en dat betekent dat ik niet alleen racisme ervaar maar ook seksisme. Die verschillende lagen hebben invloed op wie je bent”, legt Jouwe uit.

Dekolonisatie
Wat is haar belangrijkste politieke standpunt? “Ik sta voor dekolonisatie. Hoewel kolonialisme is afgeschaft, bestaat de koloniale gedachtegang nog steeds. Vanuit mijn studie journalistiek heb ik geschreven over hoe West-Papua is geframed in het nieuws. Taal is ook koloniaal. BIJ1 kijkt op alle mogelijke levels naar koloniale of kapitalistische gedachtegangen en hoe dat bij de wortel kan worden aangepakt. Het adresseren van onderliggende, onderdrukkende structuren is pijnlijk en ongemakkelijk, maar nodig”, stelt ze.

Tekst gaat verder onder de foto

BIJ1 Delft voert campagne.

Delft
Julia Jouwe ziet graag meer diversiteit in de gemeenteraad. Het is voor het eerst dat BIJ1 meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen in Delft. “Ik hoop natuurlijk op meerdere zetels, maar het belangrijkste is dat het BIJ1-geluid in de Delftse gemeenteraad komt. We hebben hoe dan ook gewonnen door onze functie als linkse waakhond te vervullen”, stelt ze. Ook wil Jouwe meer verscheidenheid in het aanbod van horeca en cultuur in Delft. “Er is veel te veel bezuinigd op cultuur. Nu is het cultuuraanbod vooral in de binnenstad, maar het moet beter verdeeld worden over alle wijken”, zegt ze.

Meerstemmig
De oma van Julia Jouwe was Indisch. Ze ontmoette Julia’s opa tijdens de Rondetafelconferentie in 1949. “Op 15 augustus is de Indiëherdenking in Nederland. Tegelijkertijd is het de dag waarop in 1962 The New York Agreement werd getekend. Het lot van de Papua’s werd bepaald op een kamertje in New York. Door die verschillende achtergronden besef je dat de geschiedenis meerstemmig is. Het is belangrijk daar ook in de politiek rekening mee te houden”, concludeert ze.

*Indonesië wilde alle gebiedsdelen van voormalig Nederlands-Indië overnemen, maar Nederland wist dit tegen te houden. Het doel was om van Nederlands-Nieuw-Guinea een onafhankelijk land te maken – mede zodat (Indische) Nederlanders uit de vroegere kolonie hier konden gaan wonen. In 1962 stelde de Verenigde Staten The New York Agreement op.

Verder lezen

Eten     Recensies

Mings dim sum

Culinair     Column     Eten     Recepten

Chef Sylvana: “Het project ‘Indo-trineren’ van mijn zoon blijkt aan te slaan”

Identiteit     Portret

Frans Leidelmeijer: “Ik voel me als een vis in het water tussen twee culturen”