#gemeenteraadsverkiezingen

Hadassa La van ChristenUnie Amsterdam: ‘Ik wil kwetsbare mensen een stem geven en ervoor zorgen dat ze ook gehoord worden’

Geplaatst in: Interviews
ChristenUnie
Hadassa La (23) staat als vijfde op de lijst van ChristenUnie voor de gemeenteraadsverkiezingen van Amsterdam. Ze is masterstudent bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam en is secretaris bij Navigators Studentenvereniging Amsterdam, een christelijke studentenvereniging. MDBP sprak ook met kandidaten van D66, Nederland met een PLAN en BIJ1.

Ben je opgegroeid met politiek om je heen?
Eigenlijk niet, toen ik opgroeide werd er thuis niet veel over politiek gepraat. Mijn familie is christelijk en ik wist wel dat ze ChristenUnie stemden. Sinds ik studeer ben ik zelf beter politiek geïnformeerd en voeren we thuis ook meer gesprekken erover.

Hoe lang ben je politiek actief?
Ik ben sinds twee jaar politiek actief. Er kwam een stageplek vrij bij de fractie van ChristenUnie, precies toen ik zelf klaar was met mijn bachelor Interdisciplinairy Social Sciences. Zo is mijn interesse voor de politiek ontstaan.

Waarom heb je voor deze partij gekozen?
Ik heb ervoor gekozen om me kandidaat te stellen omdat ik het mooi vind hoe de partij vanuit de christelijke waarden handelt en ik hier echt achter sta. Mijn stage bij de fractie heeft mijn interesse aangewakkerd voor de gemeenteraadsverkiezingen. De ChristenUnie heeft wat betreft duurzaamheid soortgelijke ambities als GroenLinks, en op sociaal vlak als de PvdA. Wat ons van hen onderscheidt is dat wij streven naar duurzaamheid en een sociaal vangnet vanuit een christelijk hart.

Wat is jouw belangrijkste standpunt en waarom?
Ik wil kwetsbare mensen een stem geven en ervoor zorgen dat ze ook gehoord worden. Dit komt voort uit de achtergrond van mijn ouders en omdat ik weet hoe erg zij hun best moesten doen in Nederland. Ook sta ik voor kansengelijkheid in het onderwijs.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Kansengelijkheid en kwetsbaren helpen zijn onderwerpen die mij heel erg raken, dus wil ik er hard voor gaan. Ik sta nauw in contact met de studenten en weet wat er speelt onder jongeren. Vanuit de Aziatische gemeenschap vind ik het ook belangrijk dat we politiek actief zijn, dus probeer ik dat op te zwepen.

Tekst gaat verder onder de foto

Hadassa en Tamara presenteren het jongerenmanifest van ChristenUnie Amsterdam.

Wat is jouw achtergrond?
Mijn ouders zijn allebei in Vietnam geboren. Mijn moeder kwam in de jaren ’70 naar Nederland, mijn vader zo’n tien jaar later. Mijn ouders hebben de Vietnamese Evangelische kerk in Arnhem opgericht. Sinds kleins af aan ben ik erg betrokken bij de kerk. Zo doe ik er sinds 2014 vrijwilligerswerk.

Heeft jouw achtergrond invloed op je politieke profiel?
Zowel mijn Vietnamese als mijn christelijke achtergrond hebben een grote invloed op mijn politieke standpunten. Ik zie dat allebei als mijn drijfveer. Mijn ouders hebben alles achtergelaten in Vietnam om hier een nieuw leven op te bouwen. Ik heb hier de kans gekregen om naar het gymnasium te gaan en later ook naar de universiteit. Er zijn genoeg mensen die hun hele leven hebben achtergelaten en uiteindelijk niet de kansen of de omgeving krijgen die hen kan stimuleren. Ik ben daarom heel erg gedreven om tegen onrecht te strijden.

Wat wil je voor jouw gemeente betekenen?
Ik wil graag spreekbuis zijn voor jongeren want daar sta ik nu zelf nog middenin. Ik hoop meer betrokken te zijn bij maatschappelijke organisaties. Zo zijn er prachtige initiatieven zoals taalmaatjes of schuldhulporganisaties. Laatst hielp ik mee bij de voedselbank. Het raakt me echt hoe zulke organisaties vanuit het hart hun werk doen.

Hoe bereid jij je voor op de gemeenteraadsverkiezingen?
Ik help mee met campagne voeren, ik ben zelf vooral op social media verantwoordelijk voor ChristenUnie Amsterdam. Vanuit mijn positie bij de studentenvereniging help ik met het organiseren van studentencampagnes. Ik ga dan met studenten in gesprek over wat hun raakt in de gemeente.

Wat zou je in de politiek willen bereiken?
Ik wil graag bevolkingsgroepen die het idee krijgen dat ze normaal niet veel aandacht krijgen onder de aandacht brengen. Ook hoop ik de Aziatische gemeenschap te kunnen vertegenwoordigen in de gemeente. Tot nu toe heb ik nog geen grote politieke ambities. Ik kijk wel waar het me brengt.

Verder lezen

Column

Column: Journalist Karel Zaalberg (1873-1928) streed voor de rechten van Indo’s

Expressie

Pan Asian Collective lanceert de eerste Pan Asian Awards: Aziatisch-Nederlands talent in bloei

Identiteit     Muziek
Recensie

‘Don’t stop me now’: een zeer geslaagd eerste optreden van zangeres Sophia Löwe