Wereldreiziger Elke Salverda: “Een trip naar Java staat hoog op mijn bucket-list”

Geplaatst in: Boeken, Identiteit, Interviews
Foto: Elke (links); Sarah (rechts)

Elke Salverda is mede-oprichtster van het online reis-platform Wander-Lust en auteur van het boek Off the Beaten Track. Elke heeft Indische roots. Hoe is het voor een ‘wanderlustig’ typje als haar om in deze Corona-tijd niet te kunnen reizen?

“Ik zit al sinds november vorig jaar thuis en ik moet zeggen, het begint nu wel weer te kriebelen. Gelukkig heb ik in oktober een persreis naar Curaçao waar ik heel veel zin in heb. Alles geheel volgens de coronoregels uiteraard. Moet ook wel want ik ben op dit moment vier maanden zwanger.”

Waar komen die reiskriebels bij jou vandaan?

“Mijn opa was landbouwingenieur en moest nieuwe flora en fauna ontdekken. Dit bracht hem in de jaren dertig naar Suriname, Indonesië en het toen nog vrijwel geheel onbekende Papoea-Nieuw Guinea. Ik heb nog zwart-witfoto’s van hem waar hij tussen de lokale bevolking met rieten rokjes en peniskokers in survivaloutfit staat. Fascinerend vond ik dat.

 

Ik denk dat het reisvirus bij mij toesloeg toen ik een jaar of vier was. Destijds las ik samen met mijn vader het National Geographic Magazine. Dat was nog in het Engels en mijn vader vertaalde het voor me, terwijl ik me vergaapte aan de indrukwekkende foto’s. Op mijn vijftiende vloog ik in mijn eentje naar Athene. Griekenland is trouwens nog steeds één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Toen ik zeventien was vertrok ik naar Londen waar ik een aantal jaren heb gewoond. Ik ging aan de slag als au-pair en later volgde ik een acteursopleiding.”

Hoe zit het met jouw Indische roots?

Mijn opa leerde mijn Indonesische oma kennen op Java en trouwde met haar. Zij komt oorspronkelijk uit Madjoen. Ik heb ze helaas niet gekend. Mijn opa en oma hebben beiden in een interneringskamp gezeten. Mijn oom (mijn vaders broer) werd geboren op Java in Bojonegoro. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er dreiging van Japan. Oma vluchtte met haar zoontje en wist te nauwer nood te ontsnappen naar Melbourne, Australië. Helaas werd opa Salverda in het Jappenkamp geïnterneerd en heeft daar 3,5 jaar gezeten. Na die tijd zijn opa en oma via het Rode Kruis herenigd en naar Nederland verhuist waar hun tweede zoon werd geboren; mijn vader.

Opa en oma.

Daarna leefde het gezin zo’n acht jaar in Suriname. Toen mijn vader negen was kwamen ze weer terug. Hoewel hij een groot gedeelte van zijn jeugd in Suriname heeft gewoond voelt hij zich Indisch. Hij is een ware keukenprins en kan heel lekker Indisch koken, geleerd van zijn moeder. In mijn ouderlijk ons huis is op culinair gebied heel veel aanwezig. Zoals de Tjobek met oelekan, (vijzel en vermaler) en allerlei Indonesische kruiden. Toen ik thuis woonde werd er minimaal één keer in de week pittig gegeten en wij aten vaak rijsttafels met onze indo-familie. En er stond altijd een fles water naast het toilet, de Indo’s onder ons snappen wat ik bedoel. Bij mij staat die ook nog steeds in het toilet trouwens!”

Ben je al een keer in Indonesië geweest?

In 2010 was ik twee weken op Bali omdat ik een rol in een film had die zich op Bali afspeelde. Bali is natuurlijk geen Java, maar ik voelde me er meteen thuis. Dat heb ik sowieso met alle Aziatische landen waar ik kom. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn ouders: ‘Dit is echt iets voor jullie”. Sindsdien komen ze elk jaar naar Bali om er te overwinteren. Een trip naar Java is er nog niet van gekomen, maar het staat hoog op mijn bucketlist. Ik zou deze reis heel graag met mijn vader maken die er ook nooit is geweest. Zijn broer is de enige van de familie die terug naar Java is gegaan.

Vertel eens iets over jullie internationale travel- & lifestyleplatform Wander-Lust…

Wanderlust betekent het sterke verlangen om erop uit te trekken en te reizen. Ons platform (Elke richtte het op samen met haar compagnon Sarah Reinhoudt, red.) begon tijdens een brainstormsessie op het werk, waar wij elkaar leerden kennen. Eerst als collega’s, later als vriendinnen. Wij begonnen aan ons online reisplatform als echte WordPress-dummies, maar deelden onze persoonlijke reiservaringen met veel enthousiasme. Reisverhalen, bestemmingen, tips en handige lijstjes.

Ons reisplatform groeide en ik besloot mijn baan op te zeggen en fulltime voor Wander-Lust aan de slag te gaan en Sarah springt geregeld bij. Vorig jaar werden we benaderd door uitgeverij Kosmos of we niet een boek wilden uitbrengen. Dat was een behoorlijk compliment voor ons. Samen met de insiderstips van de lokale bevolking en van vrienden heeft dit boek tot een verzameling bijzondere plekken van over de hele wereld geleid. Plekken die onze harten hebben gestolen.

Het doel van het boek is mensen te inspireren om af en toe eens buiten de gebaande banen te treden. Indonesië komt er twee keer in voor. De Kei-eilanden zijn de eilanden van de Molukken met de allermooiste stranden. En volgens de meiden van We like Bali vind je op Nusa Tenggara en Komodo onontdekte paradijselijk witte stranden.”

De cover van het boek Off the beaten track.

 

Verder lezen

Boeken     Portret     Interviews     Erfgoed     Historie

Saskia Rossi: “In Amerika snakken de derde en vierde generatie Indo’s naar informatie”

Identiteit     Portret     Interviews     Muziek

Bi-culturele Mingue: “Als je me ziet denk je niet: Hey, iets Surinamigs”

Boeken     Interviews

René Oey: “Mijn vader was liever kunstenaar dan apotheker”

Menu