Yuwi van De Bananengeneratie: ‘Mijn moeder heeft mij vrijheid gegeven. Ik kan daarom alleen maar mijn volledige zelf teruggeven’

Geplaatst in: Interviews, theater
Foto door Bas de Brouwer

Yuwi (22) is danser en acteur. Hij maakt zijn acteerdebuut in de theatervoorstelling De Bananengeneratie, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Pete Wu. Yuwi doet de opleiding Urban Dance in Arnhem, waar hij het reguliere lesprogramma heeft afgerond en aan een topjaar met extra lessen begint.

Toen Yuwi door een castingbureau werd benaderd, kende hij het boek van Pete Wu niet. “Ik moest een monoloog voordragen bij de auditie en zo kreeg ik een stuk van het boek toegestuurd. Dat sprak me heel erg aan. Ik heb vervolgens het boek gelezen en was meteen verliefd. Ik heb me nog nooit zo kunnen relateren aan een boek. Ik heb alle onderwerpen wel eens meegemaakt of gezien in mijn omgeving”, vertelt hij.

Zijn ouders zijn Vietnamees en zijn na vele omzwervingen in Nederland terechtgekomen. “Mijn moeder is geboren in Cambodja en gevlucht naar Vietnam vanwege de Rode Khmer. Daar heeft ze tot haar tiende gewoond tot ze weer moest vluchten vanwege de Vietnamoorlog. Haar ouders waren zakenmensen en hadden een eigen bedrijf. Mijn familie is anticommunistisch en zijn in Nederland terechtgekomen. Mijn vader heeft eerst in Tsjechië gewerkt als gastarbeider. Toen de Berlijnse Muur viel is ook hij in Nederland terechtgekomen”, legt Yuwi uit.

Niet traditioneel
Hoewel hij de Vietnamese cultuur heeft meegekregen, is hij niet traditioneel opgevoed. “Ik spreek de taal en ben opgegroeid met de Vietnamese eetcultuur. Maar thuis spreken we bijna altijd Nederlands. En ik ben niet streng opgevoed. Mijn moeder gaf mij veel vrijheid en was veel bezig met haar eigen bedrijf. Wat zij vroeger zelf niet had wilde ze haar kinderen geven, dus mijn zus en ik werden vaak verwend”, blikt hij terug. Zijn officiële naam is zijn Vietnamese naam, Duy Hòa. “Het betekent vrede op aarde of harmonie. Mijn opa wilde mij zo noemen en mijn moeder zegt dat ik die betekenis ook uitstraal, maar zelf wilde ze mij Jimmy noemen. Mijn artiestennaam Yuwi komt van een samenvoeging van mijn Vietnamese naam en de naam van mijn vader. Zo omarm ik op een moderne manier mijn Vietnamese naam”, vertelt hij.

Banaan-zijn
De vijf acteurs van De Bananengeneratie brengen aan de hand van persoonlijke verhalen het boek in het theater tot leven. “Hoe Pete Wu het banaan-zijn beschrijft, geel vanbuiten en wit vanbinnen, is erg herkenbaar. Het verschil tussen thuis en buitenshuis is groot. Het is zo vet dat wij hier eindelijk over kunnen praten. Veel mensen weten niet wat wij meemaken als Oost-Aziatische Nederlanders”, stelt Yuwi. De acteurs hebben openhartige gesprekken gevoerd over de thema’s uit het boek, zoals opvoeding en discriminatie, waar uiteindelijk het script uit voortkwam.

Homoseksualiteit en vrijheid
In het boek beschrijft Pete Wu ook de worsteling met zijn homoseksualiteit. Yuwi kan zich daar erg in vinden: “Binnen de LHBTI+-gemeenschap is er veel racisme tegen Aziaten. In de datingswereld zetten mannen vaak op online profielen dat ze geen Aziaat willen. Zo sluiten ze een hele groep buiten.” Op een scènefoto van de voorstelling is Yuwi te zien in een witte, traditionele Vietnamese jurk terwijl hij aan het dansen is. Het woord gay prijkt in roze neonletters boven een gong. “Dit staat symbool voor de vrijheid die mijn moeder mij heeft gegeven. Het algemene beeld van Aziatische ouders is dat ze hun kinderen streng opvoeden, maar er zijn ook veel families die het anders doen. Mijn moeder heeft me vrijheid gegeven. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik kan daarom alleen maar mijn volledige zelf teruggeven”, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto door Bas de Brouwer

Bewustwording
De reacties op het stuk zijn heel positief. “Er is veel behoefte aan Aziatische representatie. We horen soms van bezoekers terug dat ze de hele show aan het huilen waren. Het is confronterend, omdat niet iedereen beseft hoe erg negatieve ervaringen ons raken”, legt hij uit. Hij hoopt dat het theaterstuk zal bijdragen aan meer bewustwording van de worsteling en kracht van de Aziatische gemeenschap. “Wij zijn vaak stil geweest, maar nu is het tijd om het over deze onderwerpen te hebben. Ik denk dat de volgende generatie dit voortzet. De Bananengeneratie is een stap naar een plek waar Oost-Aziatische Nederlanders worden gezien en erkend”, concludeert Yuwi.

De Bananengeneratie is tot en met 17 december te zien door heel Nederland

Verder lezen

Boeken     Interviews

Een eervol bestaan gaat over de geschiedenis van het KNIL: ‘Ik wilde voorbij het geijkte kijken’

Column

Column: Journalist Karel Zaalberg (1873-1928) streed voor de rechten van Indo’s

Column     Identiteit
Educate yourself

Column: Zo werd Mas Klentar een Staatsblad-Europeaan