Demi Herder (22) is geadopteerd uit Taiwan, groeide op in Nederland en woont nu in Hong Kong. Door haar studie Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam ging zij zich bezig houden met thema’s als ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de samenleving. Zij is vaste columnist bij Meer Dan Babi Pangang. Vandaag laat ze weten wat ze van ‘Bling Empire’ vond.
Als je Netflix hebt, dan heb je vast wel de reality tv show ‘Bling Empire’ voorbij zien komen op je scherm. Normaal gesproken zijn reality shows totaal niet mijn ding. De dialogen lijken altijd ingestudeerd en veel te overdreven. Maar ja, dat is wat reality tv blijkbaar zo aantrekkelijk maakt. Toch besloot ik om ‘Bling Empire’ een kans te geven. Hoe erg kan dat nou zijn? Eindelijk eens een show waar Aziatische mensen de hoofdrol in spelen.
Meer Aziatische representatie in de media, yes please! Ik was benieuwd hoe de producenten dit uiteindelijk hadden aangepakt.
De reality tv show
Geïnspireerd door het succes van de film ‘Crazy Rich Asians’ (2018), vertelt de nieuwe reality show ‘Bling Empire’ het verhaal van een rijke vriendengroep, waarvoor het leven vooral bestaat uit privéjets, dure haute couture kleding en grootse feesten. De cast bestaat onder andere uit Aziaten uit Singapore, Korea, Vietnam, China en Japan, die vaak aan het hoofd staan van een miljardenbedrijf. Kim Lee is bijvoorbeeld één van de mensen die de deel is van deze vriendengroep. Zij is een beroemde DJ terwijl Cherie Chan, een ander persoon uit de vriendengroep, erfgenaam is van een denim-imperium.
De show is voornamelijk gefilmd vanuit het perspectief van Kevin Kreider, een Koreaans-Amerikaans model. Hij is geadopteerd uit Korea in een witte Amerikaanse familie in Philadelphia. Kevin probeert nu zijn weg te vinden in LA door zich aan te sluiten bij een elite kring van steenrijke Aziaten. Tegelijkertijd volgen we zijn zoektocht naar zijn biologische ouders.
Naast dat, is het een typische reality tv show met veel drama en ruzies over status, relaties en materiële bezittingen.
Het gevaar van onjuiste representatie
Aziatische representatie moeten we uiteraard vooral toejuichen. In de reality show zien we geen één persoon die valt onder het stereotype van ‘nerdy’, ‘stille’ of ‘verlegen’ Aziaat. Integendeel, we zien juist hele mondige Aziaten, die geen problemen hebben om hun privé leven te delen op televisie. Zakenvrouw en filantroop Christine Chiu vertelt bijvoorbeeld over de druk waaronder ze staat om een zoon op de wereld te zetten als vrouw en erfgenaam uit een traditionele Chinese familie.
Hoewel reality shows bedoeld zijn om vol te worden gestopt met drama en overdrijving, versterken dit soort beelden van steenrijke Aziaten juist de stereotypen van de zogenaamde modelminderheid. Dit is het beeld van een etnische groep, die uitblinkt en een positief maatschappelijk beeld heeft. Hier zit echter ook een keerzijde aan: het is namelijk gebaseerd op stereotyperingen die onjuist zijn. Zo wordt er verwacht dat Aziatische mensen altijd goed zijn in vakken zoals wiskunde of dat alle Aziaten als gemeenschap hardwerkend zijn en gezamenlijk veel rijkdom bezitten, zoals in het geval van ‘Bling Empire’. Dit legt de lat hoog en onrealistisch voor Aziatische mensen en vervaagt de grens tussen rijkdom en cultuur in de show, die geen aandacht besteedt aan échte diversiteit noch realiteit.
Bovendien wordt racisme jegens Aziaten juist op deze manier zoveel mogelijk weggestopt onder het mom van deze positieve stereotypen.
Door alleen het beeld weer te geven, dat vooral de focus legt op rijkdom en de hoge klasse, schetsen de media een verkeerd en incompleet beeld van Aziatische mensen als etnische groep. Bovendien is de timing van de release niet in het voordeel van de Aziatische gemeenschap. We zitten middenin een pandemie en juist nu zitten Aziaten niet te wachten op onjuiste representatie. Zij voeren al een lange tijd een strijd tegen de visie van de modelminderheid en nu ook nog eens tegen het racisme jegens Aziaten, dat is versterkt door Covid-19.
Een stap in de goede richting, maar we zijn er nog lang niet
Als één van de eerste reality tv shows met een complete Aziatische cast, is ‘Bling Empire’ een stap in de goede richting van meer Aziatische representatie in de media. De show is een aanrader voor diegenen, die even lekker willen ontspannen en genieten van de uitbundige feesten in een wereld vóór Corona. Echter, er zijn maar weinig Aziatische mensen die zich daadwerkelijk kunnen vinden in de verhalen van de rijke Aziaten in ‘Bling Empire’.
Om te zorgen dat er daadwerkelijk iets verandert in ons medialandschap, is meer nodig dan een reality tv show over steenrijke Aziaten. Het is belangrijk om ruimte te bieden aan de diversiteit van alle Aziaten en hun verhalen. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat iedereen daadwerkelijk en juist wordt gerepresenteerd.