Christie Maat: “Door MyHeritage vond ik een onbekend familielid”

Geplaatst in: Identiteit, Portret, Interviews, Erfgoed, Muziek
Christie Maat (23, Indisch-Nederlandse) begon een zoektocht naar de familie van haar Nederlandse vader. Die poging liep als snel uit op niets, maar tot haar verbazing ontdekte ze het een na het ander over de familie van haar moeders kant. Zo dook ze in haar Indische voorgeschiedenis en vertelt ze ons hier wat (en wie) ze heeft gevonden.

 

Een paar jaar geleden dook de muzikale Christie in haar familiegeschiedenis. Haar vader is Nederlands en heeft dus niet per se een ‘opvallende’ achtergrond. De moeder van Christie daarentegen heeft roots in zowel Nederland als in Indonesië. Toch begon ze haar speurtocht bij haar vaders kant. Via de website van MyHeritage begon ze een stamboom op te zetten en naar informatie te zoeken. Ook heeft ze een DNA test laten doen.

Het speuren naar de familielijn van haar vader leverde uiteindelijk niet zo veel op. Totdat op een dag er een match was met een foto van de opa van Christie. De vader van haar moeder en dus de Indonesische kant. “Zowel mijn moeder als ik hadden die foto nog nooit gezien. Binnen onze familie werd er sowieso niet zoveel gepraat over het verleden, waardoor ik ook altijd gedacht heb er niets over te weten kunnen komen. Ik stuurde de persoon die de foto had geüpload een berichtje om te vragen hoe hij aan die foto kwam. Uiteindelijk kwamen we er achter dat hij mijn achterneef was.”

Zo’n uitkomst had ik van tevoren niet aan zien komen.

Hoewel Christie op zoek was naar het verhaal van haar vader, waren de ontdekkingen die ze deed over haar moeders kant geen onwelkome verrassingen. “Op school voelde ik mij nooit helemaal thuis tussen een groep Nederlanders. Ik merkte dat ik anders deed en dacht. Hetzelfde had ik binnen de Molukse en Indische gemeenschap. Daartussen was ik weer veel te Nederlands. Toch wil je weten wie je bent, want dat heb je nodig om er achter te komen wat je wil gaan doen. Ik miste een stukje. Ik wilde graag een band hebben met een land. Mijn zus is naar Indonesië geweest en ze vertelde mij, dat zodra je het vliegtuig uitstapt je meteen het gevoel hebt dat de warmte daar een deel is van wie je bent. Ook al ben je er daarvoor nog nooit geweest. Zelf wil ik er daarom ook nog eens heen.”

Voor nu zegt Christie er stapje voor stapje achter te willen komen wie ze is, wat ze tof vindt en wat ze wil gaan doen. “Ik heb nu een opleiding richting de psychologie achter de rug en ga aan een tweede opleiding richting film en cultuur beginnen. Ook heb ik een minor schrijven gedaan wat mij heel erg trok. Ik kom kennelijk dus graag achter het verhaal van mezelf en de verhalen van anderen. Wie weet doe ik dat ooit nog eens schrijvend.”

Verder lezen

Historie

Lezing Indië NEXT: vrouwenkracht toen en nu in Nederland en Indonesië

Column

Column: Indische bijna-doodervaring

Column

Column: Paupers in de kolonie