Chinese dokter

Geplaatst in: Column
Foto: Kian2018

Fenmei is kunstenaar. Ze is geboren in China, ze voelt zich vooral Nederlander, maar ook heel Chinees. Voor Meer Dan Babi Pangang schrijft ze columns over wat haar bezig houdt.

Ik prijs mezelf gelukkig dat ik bijna nooit naar de dokter hoef. Ik ben gezond en als ik een keer flink de griep heb dan is het ook maar kort en heftig en snel weer over. Manlief is gelukkig ook erg gezond op wat kleine dingetjes na. Een van die kleine dingetjes werd hem eindelijk te irritant. Hij heeft al lange tijd eczeem op zijn vingers wat maar niet weggaat. Na vele soorten hormoonzalfjes van de dokter te hebben geprobeerd wat allemaal niet heeft gewerkt, is hij toch gezwicht voor ‘het laatste redmiddel’. We zijn naar de Chinese dokter geweest.
Ik ben ooit lang geleden een keer met iemand anders naar een Chinese dokter geweest. Ik was toen ook al niet overtuigd. Ik ben zelf Chinees, ik zeg niet dat ik niet in Chinese geneeskunde geloof, maar toch blijf ik wat argwanend.

De zalf is goed voor álles

Daar zaten we dan, in een kamer met een Chinese dokter in een wit jasje met haar Chinese kladblok. Gelukkig sprak ze Nederlands, dus mijn man kon gewoon alles zelf vertellen. Ze voelde met haar vingers aan zijn polsen en tegelijkertijd moest hij zijn tong uitsteken. Ze gaf aan dat manlief ‘te warm bloed heeft’. Dat kon ze voelen én zien. Ook zijn milt functioneert niet optimaal en dat kon ze zien aan de zijkanten van zijn tong. Het feit dat het eczeem steeds blijft terugkomen is omdat het probleem niet aan de buitenkant zit, dus niet op de huid (daarom heeft het smeren van die hormoonzalven ook geen enkele zin) maar het probleem zit binnen in het lichaam: te warme bloed. Meneer moet minderen met suikers en olie. Het bloed moet worden schoongemaakt en zuiveren van het gif dat er nu in zit. Het gif moet ergens heen, daarom trekt het naar de punten (de vingers dus).

Ik ben erg beeldend ingesteld en mijn wenkbrauw trok ook omhoog terwijl zij het uitlegde.
Goed, ik kan me op zich wel een beetje in vinden wat ze zei. Sowieso goed om minder suikers te eten en minder vet. Daarna kwam het, meneer moet natuurlijk ook aan de Chinese medicijnen en daar zit dus een enorm prijskaartje aan vast. Uiteraard werkt het niet zonder de medicijnen, Chinese kruiden.

Dit verdomde zalfpotje was nog kleiner dan een lippenbalsem potje!

Fenmei na het zien van een héél kostbaar potje zalf

Die Chinese kruiden gaan je lichaam van het gif ontdoen. Het beste resultaat krijg je als je het kruidenmengsel minimaal 10 dagen drinkt. 10 dagen is weinig, want bij meneer is het gelukkig nog niet zo ernstig. Ze heeft dezelfde aandoeningen veel erger gezien. Die mensen moesten wel 3 maanden kruidensoepen drinken om beter te worden.

En wat gaat dat dan kosten voor die 10 dagen? Ik schrok en ik zag dat mijn man ook niet blij verrast was. Maar ja, als het helpt dan is dat het geld waard. Dacht je dat daarmee de kous was af gedaan? Toen voegde de dokter nog toe: “Je moet onze zelfgemaakte kruidenzalf erbij gebruiken.” Daar gaat het weekbudget van een bijstandsgezin. Ik verwachtte een enorme pot met zalf waar we jaren op konden teren, vooral omdat de zalf is goed voor álles. Heb je pijn? Zalf erop. Heb je jeuk? Zalf erop. Ben gebeten door een mug? Zalf erop. Maar dit verdomde zalfpotje was nog kleiner dan een lippenbalsem potje!

Ik had mijn twijfels en dacht: ‘We worden hier echt in het ootje genomen.’ Maar ik had makkelijk denken, ik heb immers geen eczeem, maar mijn man en ik heb gezien hoeveel last hij ervan heeft, dus ik hield mijn mond. Uiteraard mogen we terugkomen als er vragen zijn of als het niet heeft gewerkt. Wanneer het niet heeft gewerkt dan komt het vast doordat de kruidendrankjes kuur niet lang genoeg is geweest. Dus dan zou hij vast weer meer kruiden moeten kopen. Werkt het dan nóg niet, dan moet hij misschien maar acupunctuur proberen. Werkt dat dan ook niet, dan zou dat misschien kunnen komen doordat het weer nog te warm weer is en het beter zou werken tijdens de winter. Zo zijn er vast nog andere redenen op te noemen. Ik vertrouw het toch niet helemaal. Ik heb zelf nog nooit meegemaakt of gezien dat het werkt.

Ik geloof wel in Chinese geneeskunde, maar misschien niet in Chinese dokters die in Nederland werken. Ik hoorde dat verschillende zogenaamde Chinese dokters soms maar een cursus in China volgen en zich gelijk dokter van de Chinese geneeskunde kunnen noemen. In Nederland lopen er genoeg mensen rond die geloven in Chinese dokters en geloven dat iets werkt kan soms al genezend werken. Wat mijn man betreft…we zullen het zien.

Verder lezen

Interviews

Ik heb me altijd Indisch gevoeld

Culinair     Identiteit     Interviews

Actrice Qiu Lei: “Er zijn heel weinig rollen voor Aziatische acteurs”

Column

Frikandel Speciaal of kwal?

Menu