Actrice Qiu Lei: “Er zijn heel weinig rollen voor Aziatische acteurs”

Geplaatst in: Culinair, Identiteit, Interviews
Foto: privéarchief Qiu Lei

De Chinees-Belgische actrice Qiu Lei (1978) maakte met haar eerste hoofdrol in Firelily van regisseur Emily van der Veer (lees hier het interview dat wij met haar hadden) als Jia Huang een verpletterende indruk. Ingetogen maar toch een vat vol emotie, geheel volgens de traditie van de klassieke Chinese film. Redacteur Maureen Welscher zocht de actrice op voor een nadere kennismaking.

Hoe kwam je in België terecht?

Na mijn studie aan de Communication University of China in Peking, waar ik communicatiewetenschappen had gestudeerd, wilde ik graag mijn vleugels uitslaan. Ik koos voor België omdat de Universiteit van Leuven heel hoog aangeschreven staat en het mooi centraal gelegen ligt in Europa.

Leuven heeft een hele grote Chinese community, bovendien waren er meer Chinese studenten op de Universiteit waardoor ik me eigenlijk nooit eenzaam heb gevoeld.

Door mijn vaders beroep verhuisden we steeds naar andere locaties. Tot mijn 15e heb ik zo op zes verschillende scholen gestudeerd en raakte ik gewend om me aan elke nieuwe situatie aan te passen. Het eerste jaar studeerde ik Nederlands en daarna koos ik voor de studie economie, maar dat lag me niet echt. Uiteindelijk ben ik naar de Universiteit van Antwerpen gegaan en ging ik daar filmstudie en beeldcultuur studeren.

Hoe was het als Chinese tussen de Belgen?

Belgische mensen zijn heel erg op zichzelf, nogal afstandelijk. Het is moeilijk om tussen bestaande vriendenclubjes te komen. Ik heb daar een theorie over: Belgen zijn trouw aan hun vrienden die ze in de loop der jaren om zich heen hebben verzameld. Daardoor hebben ze minder behoefte aan nieuwe vrienden. Van discriminatie heb ik overigens niet veel gemerkt. Een keer per jaar ga ik voor een aantal weken naar China. Inmiddels heb ik al jaren een Belgische vriend dus op dit moment heb ik minder de behoefte om vaak terug naar China te gaan.

Is het moeilijk om aan goede rollen te komen?

Er zijn heel weinig rollen voor Aziatische acteurs, ik heb het helaas dus niet altijd voor het kiezen.

Het is sowieso moeilijk om rond te komen met het geld dat je verdient als actrice. Ik werk momenteel voltijds als business intelligence consultant en het acteren doe ik ernaast als hobby. Ik heb zo al een paar figurantenrollen gehad en één keer een gastrol in de serie Vermist.

De rol van Jia in Firelily is mijn eerste hoofdrol en het was geen gemakkelijke rol. Ik moest hem heel ingetogen spelen en vooral mijn mimiek het werk laten doen. Als voorbereiding op de rol heb ik naar Zhou Xun, in de Chinese serie Ruyi’s Royal Love In The Palace, gekeken, wat ik een fantastische serie vind. Door heel veel naar haar te kijken leerde ik de emoties die nodig waren voor de rol, langzaam op te bouwen, tot aan de emotionele explosie op het einde. Een andere favoriete actrice van mij is Gong Li, vooral haar rol in Raise The Red Lantern vind ik fantastisch. Ik hoop in de toekomst nog heel veel met Emily samen te kunnen werken, ik denk dat ondanks haar jonge leeftijd ze al een zeer getalenteerde vrouw is.

Kijk hieronder trailer van Firelily.

Verder lezen

Cultuur     Boeken     Identiteit     Interviews     Erfgoed     Artikelen

Indo-fotograaf Armando Ello: “Oorlogstrauma’s helen niet binnen één generatie”

Identiteit     Column     Erfgoed

Column: “Kan 15 augustus naast een herdenking, ook een moment van viering zijn?”

Identiteit     Column

Column: “Er is een zuil die het gehele koloniale verleden met alle mensen erin afkeurt”

Menu