#Ontdek

K-pop: Check de uitgebrachte hits van de maand maart

Geplaatst in: Cultuur, Recensies, Expressie
Emmalie Ermstrang is journaliste bij Meer Dan Babi Pangang en daarnaast full time film- en muziekverslaafd. Zo nu en dan tipt ze een van haar vondsten. Deze week brengt ze je op de hoogte van alle coole tracks die er in K-pop land gedropt zijn in de afgelopen maand.

K-pop: meer een subcultuur dan simpelweg een genre. De afgelopen jaren maakte de internationale populariteit ervan een enorme groeispurt door. Zuid-Koreaanse muziek wordt gekenmerkt door choreografieën, rap, jarenlange training, epische music videos en enthousiaste fandoms. Elke maand kun je nieuwe content verwachten, zogeheten comebacks. Hier volgen er een aantal die jij niet mag missen!

Don’t Call Me – SHINee

Deze jongens zitten al meer dan tien jaar in het vak en zijn nog steeds razend populair. Hun trademark bestaat o.a. uit de iconische choreografieën, een mix van pop, electro en een vleugje R&B en de vocale harmonieën in de refreinen . Perfect voor een solo dansfeestje op je kamer in tijden van quarantaine. In Zuid-Korea moeten mannen ongeveer twee jaar in dienst, waardoor zo nu en dan groepen tijdelijk kleiner zijn, of er solo acts uitgebracht worden. Nu het merendeel van de leden deze dienstplicht achter de rug hebben, konden ze eindelijk weer samen een album maken. Deze kun je hier beluisteren.

I’m The One – ATEEZ

Deze zevenkoppige groep is slechts drie jaar geleden gedebuteerd en is niet, zoals veel andere artiesten, gecontracteerd bij een van de zogenaamde ‘Big 3’. Dit zijn de grootste K-pop entertainment agencies: SM Entertainment, YG Entertainment en JYP Entertainment. Toch hebben ze binnen no time groot naam gemaakt in de K-pop wereld. De hard trap beats, razende raptempo’s en filmische look geeft dat je je waant in een van de Maze Runner films, klaar voor revolutie. Luister hier naar hun album ZERO: Fever Part 2.

On the Ground – Rosé

In de K-pop industrie is het heel gangbaar dat je binnen een groep ook muziek uitbrengt als solo artiest. (Stel je voor: One Direction die solo tracks en groepsalbums tegelijkertijd uit zou brengen. Feest.) Deze maand kwam de Australisch-Koreaanse Rosé, bekend van de girlgroup BLACKPINK, uit met een Engelstalig nummer. Mix Ariana Grande, rozenblaadjes, girlpower, warme vocals en een knap staaltje song-writing en dit is waar je van mag genieten.

Kick Back – WayV

WayV is een subgroep van NCT, onder SM Entertainment. De verschillende leden komen uit Taiwan, China, Thailand, Macau en Hong Kong.  Ze brengen voornamelijk nummers in het Chinees uit, maar met de bekende sound, moves en gezichten van de drieëntwintigkoppige K-pop groep NCT. Dacht jij dat Chinees talige muziek niet cool kon zijn? WayV proves you wrong. Luister hier naar hun nieuwe EP.

Houseparty – Super Junior

Net als SHINee is dit tiental al een dik aantal jaren bezig met het maken van muziek. Super Junior is een van de gerespecteerde groepen die aan het begin van de Korean Wave stonden, ook wel Hallyu genaamd. Hun sound is niet vast te pinnen op één specifiek genre. Van bubblegum pop tot EDM, ze hebben alles gedaan en gezien. Na militaire onderbrekingen zijn ze nu eindelijk terug als compleet team. Met deze comeback bewijzen ze maar weer eens dat je prima een houseparty kunt geven, welke leeftijd je ook hebt (de leden zijn tussen de 33-37 jaar oud). Luister hier naar hun tiende album.

Coin – IU

De zeventwintigjarige IU is een solo zangeres, actrice en presentatrice. Je kunt haar bijvoorbeeld kennen van de populaire K-drama ‘Hotel del Luna’ die twee jaar geleden uit werd gebracht. Haar stem wordt vaak beschreven als zoet en gekenmerkt door de hoge noten die ze moeiteloos weet te halen. Haar ballads hebben een speelse touch die doen denken aan R&B en soul. Deze comeback bracht ze maar liefst twee videoclips uit. Luister hier naar haar nieuwe album: LILAC.

LMLY – Jackson Wang

Heb je al deze tracks geluisterd en ben je nog steeds niet weg van K-pop? Dan is de muziek van Jackson Wang misschien wat voor jou. Als artiest is hij bekend in de K-pop wereld als lid van de groep Got7, heeft hij roots in China en dromen in het Westen. Zijn solo muziek varieert van Chinese tot Engelse nummers. Een carrière als Olympisch schermer zette hij aan de kant om op zijn 16e naar Zuid-Korea te komen en idol te worden. Zijn nieuwe nummer doet je denken aan de 80s en neemt je mee in wat aanvoelt als een Chinese speelfilm. Ben jij Team Wang?

Verder lezen

Cultuur

Indische fietstour laat sporen van het koloniale verleden in Den Haag zien

Column

Column: Op een Fongers rijwiel, net als het KNIL

Column

Column: Een kleinkind van de Oost reflecteert op de Indische erfenis