KIJKEN: Pete en de bananen

Geplaatst in: Cultuur, Identiteit
pete wu bananen
bron: www.petewu.nl

Pete Wu is journalist, schrijver, redacteur en documentairemaker. Hij werkt voor onder andere Brandpunt+, De Gids, VICE en de Volkskrant en zijn schrijversdebuut verscheen bij uitgeverij Das Mag. Aanstaande maandag gaat de eerste aflevering van zijn documentaireserie ‘Pete en de bananen’ online, waarin hij op zoek gaat naar wat het betekent om een Chinese Nederlander te zijn én hoe het voor hem is om te daten met andere Chinese Nederlanders. 

Een banaan is volgens Pete iemand die ‘geel’ is van buiten en ‘wit’ van binnen. Wu schreef hierover zijn boek ‘De bananengeneratie‘, waarin hij dit spanningsveld onderzoekt en in gesprek gaat met andere ‘bananen’ over generatieclashes, daten, discriminatie en eenzaamheid.

In de serie ligt de focus op de liefde. Pete kwam op zijn 30e uit de kast als homoseksueel. In een interview met de VPRO-gids zegt hij:

“In dating komt alles samen wat ik wil behandelen. Zoals de verwachtingen die je ouders hebben, want met wie kom je thuis? Maar ook hoe je jezelf ziet en hoe de buitenwereld je ziet – op gayapps zoals Grindr kwam ik bijvoorbeeld veel racisme tegen: no Asians! Daar schrok ik enorm van. Maar ergens deed ik er ook zelf aan mee, want ik dacht altijd dat ik niet op “mijn soort” viel. Dat idee onderzoek ik in de serie: in de slotaflevering ga ik voor het eerst van mijn leven op date met een andere Chinese Nederlander.’

Aanstaande maandag (8 juni) komt de eerste aflevering online bij VPRO Dorst en kun je via DEZE link kijken. In de eerste aflevering staat de volgende vraag centraal: wat nou als je date niet enkel aan jouw eisen moet voldoen, maar ook aan die van je ouders? Pete merkt dat dit voor hem als ‘banaan’ een grote rol speelt in zijn datingleven. Maar hoe is dat eigenlijk voor andere ‘bananen’? Wat voor keuzes maken zij in de liefde en wat voor rol spelen hun ouders daarin? In aflevering 1 start Pete samen met hen zijn zoektocht.

En morgen, 7 juni, geeft Pete een Brainwash-talk bij de VPRO en dat is HIER te bekijken vanaf 13.40 uur.

Meer weten over Pete? Bezoek dan vooral even zijn website en lees het interview dat wij eerder met hem hielden!

 

Verder lezen

Identiteit     Reportage

Report: Stop Asian Hate Amsterdam

Cultuur     Recensies     Film
#Ontdek

Shadow & Bone: het racismedebat gevoerd in een magische wereld

Portret

Han Ji: Passie voor Chinese voedingsleer

Menu