Waarom juist de gitaar? Waarom dat instrument, in zoveel Indische, Indo- en Molukse huiskamers, op familiefeesten, bij barbecues, bruiloften en begrafenissen? Die vraag vormde het startpunt voor SNAAR, een boek dat de muzikale ziel van een gemeenschap blootlegt. De pre-order is van start gegaan!
SNAAR, gemaakt door Stéphanie Teekens en Dagmar Rijgersberg, verschijnt op 11 mei 2025 en is veel meer dan een fotoboek. Het is een eerbetoon aan de gitaar als cultureel erfgoed en aan de mensen die dat erfgoed levend houden. In 21 intieme portretten met tekst, beeld en persoonlijke verhalen komen gitaristen aan het woord die samen een muzikaal en generaties-overstijgend netwerk vormen. Bekende namen als Dennis van Leeuwen, Nick Croes, Erwin van Ligten en Jaimie van Hek staan naast opkomend talent. Allemaal met hun eigen verhaal, maar verbonden door een gemeenschappelijk geluid.
De gitaar blijkt in SNAAR niet zomaar een instrument, maar een brug. Een brug tussen Nederland en Indonesië, tussen het verleden van hun (groot)ouders en het heden van de derde of vierde generatie. Het is het instrument dat verhalen draagt: over migratie, over heimwee, over trots. Voor veel Indo’s en Molukkers is het ook de soundtrack van hun jeugd en de manier waarop ze hun cultuur, vaak onbewust, doorgeven.
De fotografie van Dagmar Rijgersberg brengt dat gevoel prachtig in beeld: sereen, intiem en persoonlijk. De gitaristen worden vastgelegd in hun eigen omgeving, zonder opsmuk, maar met aandacht voor sfeer en karakter. Daarmee wordt het boek niet alleen een document over muziek, maar ook over identiteit en doorgegeven geschiedenis.
Stéphanie Teekens heeft eerder het kinderboek Mama, waarom zijn wij Indo’s gemaakt, gevolgd door een podcastreeks en later de serie Gitaarverhalen op Spotify en YouTube. SNAAR sluit logisch aan in die zoektocht naar de verhalen die vaak binnen de familie blijven, maar zelden breed gedeeld worden. Met dit boek worden ze tastbaar – voor de gemeenschap zelf, en voor iedereen die wil begrijpen wat het betekent om een cultureel erfgoed levend te houden via muziek.
Op 11 mei wordt het boek gelanceerd in de Kunstkerk in Dordrecht. Tijdens dit evenement is er een expositie van foto’s uit het boek, livemuziek van o.a. JAYA en Dusty Ciggaar & Nick Croes, en Indisch eten van Toko Y-Von.