Report: Stop Asian Hate Amsterdam

Geplaatst in: Identiteit, Reportage
Foto: San Fu Maltha

Vandaag – zaterdag 27 maart – vond de eerste #StopAsianHate demonstratie plaats op het Museumplein in Amsterdam. De opkomst was ondanks het voorspelde slechte weer redelijk goed. Veel jongeren en opvallend veel vrouwen. De opkomst was zo tussen de drie- en vierhonderd mensen.

Te horen waren testimonials van voornamelijk jonge Aziatische inwoners van Nederland met hun racisme ervaringen in het algemeen en specifiek in Nederland. Op straat, op school, werk en in het openbaar vervoer.

Ook de LHBTI+ gemeenschap kwam aan de orde, evenals vrouwenemancipatie: “Asian men and women are not ‘easy”.

Video: San Fu Maltha

Een gebrekkige geluidsinstallatie en het af en toe onverstaanbare Engels mocht de pret niet drukken, het publiek had er zin in en reageerde enthousiast. Opkomen voor jezelf en discriminatie niet meer accepteren (ook niet van anderen) waren sleutelwoorden.

Opvallend was de vaak genoemde discriminatie op universiteiten waar juist de klager over discriminatie lastig wordt gevonden. Jammer dat het nog teveel een incrowd karakter had, maar dit kwam waarschijnlijk door het feit dat het om de eerste demonstratie ging.

Lees hier het interview dat wij deze week hadden met de Chinese Lesley Hinyuen (21), het gezicht áchter de organisatie.

Verder lezen

Column

Column: “Het mooie Indische monument heeft recht op meer bescherming”

Identiteit     Portret     Interviews

Molukse documentairemaakster Nira Kakerissa: “Ik wil het zwijgen doorbreken”

Identiteit     Interviews

Sabina de Rozario: “De Indo weet niet meer wie hij is”

Menu