Vincent Yeers: “We kennen elkaar eigenlijk niet zo goed in Nederland”

Geplaatst in: Identiteit, Portret, Artikelen, Interviews
Vincent Yeers (24) zit allesbehalve stil en spreekt zich regelmatig uit over racisme tegen Aziaten, de LGBTQ+ community, de Oeigoerse gemeenschap en de ongelijkheid die hij ziet in Nederland. Wat drijft hem om op een ogenschijnlijke onvermoeibare wijze zich hard te maken voor zaken als deze?

Op veertienjarige leeftijd is Vincent Yeers samen met zijn broer naar Nederland gekomen. Omdat zij deel uitmaken van de Oeigoerse gemeenschap vonden hun ouders het veiliger om hen hierheen te sturen. Vincent groeide op in het dorpje Kerkrade en is nu, tien jaar later, bezig met de studie Politieke Wetenschap. “Ik heb 100% vertrouwen in onze rechtsstaat. Als ik via de politiek iets zou willen veranderen, dan geloof ik dat dit ook echt kan. Veel mensen denken dat we alle zaakjes op orde hebben. Het voelt soms bijna alsof we met zijn allen hand in hand staan te zingen over dit heilige land.”

Toch zie ik nog zoveel mensen in Nederland die te maken hebben met ongelijke kansen en daar moet echt verandering in komen.

Vincent Yeers

Die ongelijkheid, denk bijvoorbeeld aan discriminatie en racisme, komt volgens Vincent door het feit dat we elkaar hier in Nederland helemaal niet zo goed kennen als we zelf denken. “De Nederlander kent de Marokkaan niet. De Marokkaan kent de Aziaat niet. De Aziaat kent de Turk niet en ga zo maar door. Van Marokkanen denken we dat ze alleen maar rellen schoppen en naar de moskee gaan. Chinezen maken de hele dag babi pangang en houden verder hun mond wel dicht. Niemand onderneemt wezenlijke stappen om elkaar écht te leren kennen.  Zet bijvoorbeeld events op in de buurt. Laat mensen met verschillende achtergronden eten mee nemen, nodig sprekers uit, organiseer workshops. Begin op die manier met het lokaal kennismaken en bouw dat op naar een landelijk niveau.”

Ik wil die brug graag maken tussen mensen.

Vincent maakt zich niet alleen hard voor de onderlinge verbinding van culturen, maar zet zich ook actief in voor het creëren van een veilige omgeving voor de LGBTQ+ community. Hij is medeoprichter van ‘Out & Abroad’, een stichting die ondersteuning biedt aan mensen die binnen de LGBTQ+ community vallen en een Aziatische achtergrond hebben. “We willen niemand alleen laten. Ook al wonen de Aziaten die wij spreken al heel lang in het Westen, veel van hen durven nog steeds niet uit de kast te komen. Binnen de Aziatische gemeenschap staat men namelijk zo dicht op elkaar, dat er nauwelijks ruimte is voor diversiteit. Tijd verandert, maar veel mensen willen zelf vaak niet veranderen. Zelf wist ik al op twaalfjarige leeftijd dat ik queer was, omdat ik een crush had op een buurjongen.”

Dankzij mijn vrienden durfde ik het uiteindelijk aan om ervoor uit te komen. Die support en veiligheid willen we met ‘Out & Abroad’ ook aan anderen bieden.

Dat ijzersterke doorzettingsvermogen is volgens Vincent onder andere te danken aan zijn moeder en hoe zij in het leven staat. “Natuurlijk raak ik soms vermoeid van alles. Dan wil ik gewoon de hele dag op bed leggen, een paar eitjes bakken en verder niks. De volgende dag sta ik dan toch weer op, klaar om te doen wat ik wil doen. Net als mijn moeder kan ik onrecht niet accepteren. Zij probeerde altijd en overal andere mensen te helpen. Als zij een weg zag, dan nam ze die en dat heb ik van haar meegekregen. Mijn droom is om uiteindelijk minister van Buitenlandse Zaken te worden. Als dat niet lukt, is dat oké. Ik leef dan in ieder geval met het besef dat ik er altijd hard voor gewerkt heb. De eerste stap ik die daarvoor neem is het meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven in 2022.”

Verder lezen

Interviews

Zo ziet Indonesië het onderzoek naar het Nederlandse extreme geweld tijdens de onafhankelijkheidsoorlog

Identiteit     Interviews

Reza Kartosen-Wong, docent, columnist, schrijver

Cultuur     Column     Erfgoed     Historie

David Gallas: “Als je de keris wilt begrijpen, moet je teruggaan in de tijd”