#Podcast

Kijken: aflevering 3 MDBP Podcast met San Fu Maltha

Geplaatst in: Identiteit, Interviews
Foto: Joop Reijngoud (c)

In de derde aflevering van de MEER DAN BABI PANGANG PODCAST is filmproducent San Fu Maltha te gast. Afgelopen donderdag waren de opnamen tijdens de maandelijkse liveshow in een druk beozcht Verhalenhuis Belvèdére in Rotterdam. Maltha is bekend van films als Zwartboek, Oorlogswinter, Alles is Liefde en zeer recent de documentaire ENNIO over de beroemde filmcomponist Ennio Morricone. Tevens is hij hoofdredacteur van de PINDAH, de glossy met een Nederlands-Indisch tintje en oprichter van Omroep Bersama.

In de podcast praat hij met presentatoren Julie Ng en In-Soo Radstake over zijn Chinees-Indische én Nederlandse afkomst, dekolonisatie, eten, zijn jeugd, de verdeeldheid in de Nederlands-Indische gemeenschap, de back-pay-kwestie, erfgoed en waar toch de excuses blijven van de Nederlandse staat voor de Indische en Molukse Nederlanders. De podcast is o.a. te beluisteren via Spotify.

 

De Meer Dan Babi Pangang Podcast is een serie waarbij eten de toegangspoort vormt om een gast en diens cultuur beter te leren kennen. In dit geval de onderbelichte en vaak onbekende Aziatische gemeenschap. Presentatoren Julie Ng en In-Soo Radstake maken elke twee weken kennis met inspirerende Aziatische Nederlanders. Eten werkt als één van de belangrijkste culturele elementen die de identiteit van mensen en hun opvattingen over anderen structureren. Eerder waren kunstenaar Benjamin Li en journalist Tenny Tenzer te gast.

San Fu Maltha groeide op als kind van een Nederlandse vader en een Chinees-Indonesische moeder en heeft zich de afgelopen jaren op verschillende manieren ingezet voor de brede Indische gemeenschap in Nederland. Hoewel er veel over San Fu Maltha bekend is ten aanzien van zijn werk als filmproducent en hij veel verhalen van anderen naar de voorgrond heeft weten te brengen, is zijn éigen Indische verhaal veel minder bekend. In deze podcast gaat het juist daarover.

San Fu Maltha’s oproep aan jonge Indische Nederlanders als het gaat om het bewaken en borgen van het Indische erfgoed in Nederland:

 

San Fu Maltha’s advies aan de Indische gemeenschap ten aanzien van de Indische kwestie. “Gooi de sudah-laat-maar-mentaliteit overboord. Het gedweeë overheidsbange gedrag dat bij een kolonie hoort.”

 

San Fu Maltha: “Wij hadden in Nederlands-Indie niks te zoeken. Excuses blijven uit aan Indische en Molukse Nederlanders. En al die mensen die voor Nederland zogenaamd tegen de Japanners moesten vechten.”

Verder lezen

Erfgoed     Historie

Nationale herdenking 15 augustus in de Grote Kerk in Den Haag

Identiteit     Erfgoed

Bersama Magazine laat impact Tweede Wereldoorlog op verschillende groepen in de Oost zien

Eten     Erfgoed

Indisch koken, de rijsttafeltraditie en papeda slurpen zijn nu immaterieel erfgoed