Lezing over het onderzoeken van je Chinees-Indonesische roots in Voorburg

Geplaatst in: Identiteit
Fotocollectie Dienst voor Legercontacten Indonesië, via Nationaal Archief: http://hdl.handle.net/10648/c54a8f8f-7343-9c99-3d0f-01d6402fa56e

Op 18 juni geven Tjabring van Egten en Maarten Fornerod een lezing over het onderzoeken van je Chinees-Indonesische roots in Voorburg. Veel Nederlanders hebben een Chinese voorouder uit Nederlands-Indië of Indonesië.

Dankzij het werk van onder andere Patricia Tjiook Liem hebben we een goed beeld van de geschiedenis van Chinezen in Indonesië, en onder welke omstandigheden ze in Nederland terecht kwamen. Maar hoe vind ik mijn persoonlijke geschiedenis? Welke bronnen zijn er allemaal beschikbaar en waar kan ik die vinden? Waar moet ik beslist eerst naar op zoek, en hoe kom ik uiteindelijk terecht bij de zupu in een Chinees dorp, die mij rechtstreeks verbindt met de Gele Keizer, 2500 jaar voor Christus? En, wat kan ik te weten komen van de Indonesische kant van mijn Chinees-Indonesische roots, die vaak vanuit de vrouwelijke kant de families binnenkwam?

Van Egten en Fornerod wijzen in hun duolezing de weg in de wirwar van archieven, documenten, grafmonumenten en overgeleverde verhalen aan de hand van concrete voorbeelden. Tijdens en na de presentatie is er ruim gelegenheid voor vragen. Voor iedereen zal de zoektocht anders zijn, en voor iedereen zijn er verrassingen, soms voor het oprapen, soms na jarenlang speuren.

Sprekers
Tjabring van Egten is dé expert op het gebied van Chinees-Indonesische familiegeschiedenis in de Indische Genealogische Vereniging. Hij houdt regelmatig lezingen over dit onderwerp en publiceerde erover, onder meer in Gen Magazine.

Maarten Fornerod is secretaris van de Indische Genealogische Vereniging, houdt lezingen over diverse Indische genealogische onderwerpen en publiceert erover in o.a. Moesson, Gen Magazine en Indies Tijdschrift.

Aanmelden
Aanmelden kan per e-mail (info@inisiatip.nl). U wordt vanaf 13.30 uur verwacht en de presentatie begint om 14.00 uur. Entree is gratis voor leden van Inisiatip. Niet-leden betalen € 5,- per persoon waarbij IGV-leden een korting van €2,- genieten.

Aanmelden graag vóór 14 juni a.s. via e-mail. Voor degenen die zich vóór 14 juni a.s. aanmelden, is er na afloop gelegenheid een maaltijd te nuttigen: nasi kuning. De kosten hiervan bedragen € 12,00 voor leden en €14,00 voor niet-leden, op de dag zelf bij de ingang te voldoen (contant of via pin).

De Voorvaderdag duolezing wordt gehouden in Wijkcentrum Agora, Fonteynenburghlaan 11, 2275 CZ Voorburg.

Verder lezen

Column

Column: Hoe Zwarte Sinterklaas in Indonesië kwam

Column     Eten

Column: Indrapura Amsterdam serveert eten met een historisch verhaal

Column

Column: ‘Al dat verdriet, mevrouw’