Op 21 mei wordt het 10.000 voormoeders project officieel geopend bij het Centrum voor Familiegeschiedenis in het Nationaal Archief in Den Haag. Het project is bedoeld om de Aziatische voormoeders zichtbaarder te maken in de stambomen. Iedereen kan meewerken aan een database waarin foto’s en verhalen van voormoeders worden bewaard.
Er is over het algemeen weinig bekend over het leven van onze voormoeders, omdat zij vaak niet werden geregistreerd in de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. Bovendien is het project een eerbetoon aan alle voormoeders, die lange tijd onderbelicht waren in de geschiedenis, om zo te erkennen wat voor grote rol zij hierin hebben gespeeld.
Het project is een initiatief van Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging, Yvette Kopijn van stichting VerhalenOverLeven, journalist Maureen Welscher en socioloog en onderzoeker Christel Terwiel. Op de website wordt opgeroepen om de informatie die wel is overgeleverd te delen in de database. Alle informatie is welkom, ook al is er bijna niets. Wellicht kan zo ook de ontbrekende informatie gevonden worden.
De foto’s met gegevens worden digitaal en toekomstbestendig ontsloten in de voormoeders database, die voor het publiek toegankelijk en doorzoekbaar wordt. Je blijft eigenaar van de foto, en deze mag niet zonder toestemming worden gebruikt voor andere doeleinden dan het 10.000 voormoeders project. Datzelfde geldt voor de teksten. Je naam wordt niet zonder toestemming openbaar gemaakt, en je emailadres nooit.
Meer over voormoeders
Boeken:
- Lin Scholte – Anak kompenie (1965)
- Maya Sutedja-Liem – De njai. Moeder van alle volken. De roos van Tjikembang en andere verhalen (2007)
- Reggie Baay – De njai. Het concubinaat in Nederlands-Indië (2008)
- Reggie Baay – Portet van een oermoeder. Beelden van de njai in Nederlands-Indië (2010)
- Dido Michielsen – Lichter dan ik (2020)
- Suze Zijlstra – De voormoeders (2021)
Artikelen:
- Petra Groen – Aan de rand van de tangsi (2009)
- Pamela Pattynama – De revival van de njai-figuur (2011)
- Maarten Fornerod – De njai en andere Indische stammoeders (2019)
- Madelon Djajadiningrat – Lezing over Partini Djajadinigrat (Arti Poerbani) (2019)
- Maureen Welscher – De njai, oermoeder van de Indo (2022)
Podcast:
- Stéphanie Teekens-Smith (Mama, waarom zijn wij Indo’s?) – De njai (2022)
Kaartjes voor de opening van het 10.000 voormoeders project zijn helaas uitverkocht.