Nieuw: video tegen anti-Aziatisch racisme

Geplaatst in: Cultuur, Identiteit, Artikelen
Afbeelding: still uit de video Ik zie wat jij niet ziet

Een video gemaakt om meer aandacht te genereren voor anti-Aziatisch racisme heeft in enkel dagen tijd meer dan honderdduizend views opgeleverd, is duizenden keren gedeeld en kreeg media-aandacht bij onder meer het NOS Jeugdjournaal.

De video ‘Ik Zie Wat Jij Niet Ziet‘ is gemaakt door Chee-Han Kartosen-Wong, die we natuurlijk kennen van haar boek ‘Waar is mijn noedelsoep?!‘, die ze schreef samen met haar partner Reza Kartosen-Wong.

 

In de video is een gedicht te horen van spoken word artiest Kevin Groen. Illustraties zijn er van de door ons eerder geïnterviewde Sioejeng Tsjao en de digitale collages zijn van Rui Jun Luong.

Op haar Facebookpagina vertelt Chee-Han over haar motivatie om deze video te maken.

“Begin dit jaar toen het corona virus uitbrak hier in Nederland, hebben veel Aziatische Nederlanders nog meer racisme ervaren. Het bleef niet alleen bij stigmatiserende en kwetsende opmerkingen maar ook heftig fysiek geweld werd steeds meer gepleegd.

Er is al jaren sprake van schadelijke beeldvorming. Aziatische Nederlanders komen nauwelijks of op stereotiepe wijze, voor in media en cultuur en zelfs al in het lesmateriaal op basisscholen worden mensen van Aziatische afkomst weggezet als “de ander’.

Al meer dan een eeuw lang lopen vele generaties Aziatische Nederlanders hier in Nederland rond maar tot op heden worden onze verhalen niet gezien en onze stemmen niet gehoord. En daarom hebben wij, ik en creatieve mede Aziatische Nederlanders, deze anti-Aziatisch racisme video gemaakt om meer bewustwording te creëren.

Ik ben onwijs trots op het eindresultaat en iedereen die aan deze video heeft meegedaan, voor en achter de camera. Het kost veel kracht en moed om je stem te laten horen! Deze video is voor ons allemaal. Ik zie ons staan. Zie jij ons ook?”

Verder lezen

Film     Historie

Must see: ‘Selling a Colonial War’ onthult Nederlandse overheidspropaganda over oorlog in Indonesië (1945-1949), die decennialang het frame beheerste

Boeken     Column

Column: De eerste moderne Indische meisjesroman

Identiteit

Kijktip: ‘De Afhaalchinees’ onderzoekt de gevolgen van interlandelijke adoptie